Obisk v Moskvi

Ruski premier nezadovoljen s Hrvati, v primeru Agrokorja in Mercatorja računa na Slovenijo

G.G./STA
10. 9. 2019, 13.25
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 19.01
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je v Moskvi začel uradni obisk pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu. Izpostavila sta pomen dobrih meddržavnih odnosov, ki jih krepi tudi gospodarsko sodelovanje.

Profimedia
Slovenski premier Marjan Šarec je v Moskvi podal roko ruskemu kolegu Dmitriju Medvedjevu.

"Dobro, da ste prišli z gospodarsko delegacijo," je dejal Medevedjev in izpostavil, da so gospodarski odnosi med državama dobri, da je odprtih nekaj večjih skupnih projektov, s katerimi se ukvarja slovensko-ruska medvladna komisija. So pa ti odnosi tudi obremenjeni s situacijo glede Agrokorja, del katerega je tudi Mercator, je dodal Medvedjev.

Ruski premier je Šarcu pojasnil, da se je pogovarjal tudi s hrvaškim vodstvom, vendar z rezultati pogovorov očitno ni bil preveč zadovoljen. Zagotovil je, da ruski lastniki, v prvi vrsti Sberbank, zagotavljajo stabilnost poslovanja Agrokorja, ki je močno zadolžen v višini 1,5 milijarde evrov. "Dobro pa bi bilo, če bi se dogovorili, kako naprej," je dejal Medvedjev in pozval Šarca, naj svoj prispevek da tudi slovenska vlada. Omenimo še, da se istočasno v Moskvi mudi ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji šef Mercatorja.

Več ruski premier v javni izjavi ni povedal, slovenska in ruska delegacija sta nato začeli pogovore za zaprtimi vrati.

Krepitev dvostranskega, gospodarskega sodelovanja

Odnose obremenjujejo sankcije Evropske unije, Šarec in Medvedjev pa sta prepričana, da je blagovno menjavo mogoče še povečati. Ta je trenutno 1,16 milijarde evrov, od tega izvoz 790 milijonov evrov, uvoz pa 370 milijonov evrov. Kot je na skupni novinarski konferenci po pogovorih izpostavil Medvedjev, se je v lanskem letu blagovna menjava okrepila za devet odstotkov, podobne rezultate pričakuje tudi letos. Premierja sta se zavzela predvsem za večjo diverzifikacijo blagovne menjave in poglobitev sedanje. Slovenija iz Rusije uvaža predvsem nafto in plin, Rusija pa iz Slovenije farmacevtske in kemične izdelke, pa tudi telekomunikacijsko in drugo opremo.

S Šarcem sta se zavzela tudi za krepitev medsebojnih investicij. Rusija je za Slovenijo peta partnerica po tujih neposrednih investicijah, cilji pa so še višji, je nakazal Šarec.

Gospodarske odnose sicer obremenjujejo sankcije, ki jih je EU uvedla zaradi ruske protipravne priključitve ukrajinskega Krima in spodbujanja upora na ukrajinskem vzhodu. Šarec je dejal, da se sicer pri tovrstnih vprašanjih državi ne strinjata, a da je treba ohranjati dialog. Oba pa sta prepričana, da sankcije EU ne bodo pomembneje vplivale na dvostransko gospodarsko sodelovanje.

Medvedjev je izrazil pričakovanje o normalizaciji odnosov z EU. Kot je izjavil, so ti odnosi sedaj praktično na ničli, a zato krepijo odnose s članicami povezave, kot je na primer Slovenija.

Izrazil je pričakovanje, da bo nova Evropska komisija pripravljena na spremembe v odnosih. "Rusija je na to pripravljena," je zatrdil.

Premierja sta izpostavila tudi pomen zgodovine in ohranjanja spomina na tiste rojake, ki so padli v vojnah na območju obeh držav. Premier Šarec bo sicer danes v Moskvi slovesno odkril spomenik padlim slovenskim vojakom v obeh svetovnih vojnah na območju današnje Rusije. Skupaj z Medvedjevem pa sta izpostavila tudi pomen ruske kapelice pod Vršičem in spomenika padlim ruskim vojakom na ljubljanskih Žalah, kjer je 1. septembra zaplapolal večni ogenj.

Na območju današnje Rusije so sicer največ žrtev med slovenskimi vojaki zabeležili med prvo svetovno vojno. V ujetništvu po taboriščih za vojne ujetnike je umrlo okoli 4000 slovenskih vojakov, ki so se tedaj borili v vrstah Avstro-ogrske vojske. Med drugo svetovno vojno pa so se na območju Rusije borili predvsem slovenski mobiliziranci v vrstah nemškega wermachta in italijanske vojske. Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva je v vojnem ujetništvu tedanje Sovjetske zveze umrlo okoli sto Slovencev.

Šarec z Medvedjevom o vlaganjih v železnice, pa tudi o nuklearki

Ruske vlagatelje sicer po besedah Šarca zanimajo predvsem vlaganja v energetiko in infrastrukturo, slovenske pa v nadaljevanje širjenja farmacevtske industrije "in druge tehnologije, od elektronske do kmetijske". "Naše znanje bi radi prodali. Ker Slovenija je znana po tem, da imamo dobre strokovnjake, veliko znanja. To je naš izvozni artikel," je dejal Šarec.

Glede vlaganja v infrastrukturo ruske investitorje zanima predvsem modernizacija slovenskih železnic, zlasti vozlišče Pragersko, pa tudi drugi tir in druge posodobitve železniškega omrežja, je pojasnil premier. "To je za Slovenijo izjemnega pomena, saj imamo dokaj zastarelo železniško omrežje. Ko bo čas za to, bo objavljen razpis, kamor se bodo lahko prijavili vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje. To smo jim povedali," je dejal.

Po njegovih besedah so govorili tudi o turizmu. To je izpostavil tudi na skupni novinarski konferenci z Medvedjevom. Poudaril je, da so ruski turisti na desetem mestu po nočitvah v Sloveniji.

Potrdil je še, da sta se z Medvedjevom pogovarjala tudi o sodelovanju Rusije pri morebitni izgradnji drugega bloka krške nuklearke. "Tudi na tem področju so Rusi zainteresirani za sodelovanje. Rusija že gradi nuklearko na Madžarskem. Povedal sem jim, da je pri nas, kar se tiče drugega bloka nuklearke pred nami še dolg proces. To se lahko raztegne na kakšnih deset let," je pojasnil.

Ni pa želel povedati, na čigavo pobudo sta se pogovarjala o tem. "To ni pomembno, pomembno je, da smo o tem govorili," je dejal.

Na vprašanje, kako bi, če bi Rusija gradila drugi blok NEK, to vplivalo na slovenske odnose z ZDA, pa tudi kako bo na te odnose vplival njegov obisk v Moskvi, je odgovoril: "Slovenija ni ne proameriška ne proruska, Slovenija je proevropska in proslovenska."

"Kot vse druge države, ki imajo bilateralne odnose z Rusijo, jih ima tudi Slovenija. Nenazadnje je pred kratkim Mercedes odprl tovarno v Rusiji. Vse države EU imajo tovrstne odnose in se mi zdi to tudi prav, saj dialog mora teči," je poudaril slovenski premier.

"Kar pa se tiče vprašanja, kaj bodo menili Američani, je pa tako, da bo vsa infrastruktura, ki se gradi v Sloveniji, podvržena javnim razpisom. In na ta javni razpis se ima pravico prijaviti vsak, kdor izpolnjuje pogoje," je dodal.