V iskanju rešitve

FOTO: Bo Japonska radioaktivno vodo iz Fukušime primorana izliti v ocean?

S.R.
10. 9. 2019, 12.32
Posodobljeno: 10. 9. 2019, 12.37
Deli članek:

Japonskemu podjetju Tokyo Electric Power (Tepco) bo po navedbah japonskega ministra za okolje kmalu zmanjkalo prostora za shranjevanje radioaktivne vode z območja jedrske elektrarne Fukušima Daiči.

Reuters
Do leta 2022 jim bo zmanjkalo prostora za shranjevanje radioaktivne vode.

Kot je danes pojasnil japonski okoljski minister Yoshiaki Harada, je podjetje Tepco, ki je lastnik nuklearke, doslej zbralo več kot milijon ton onesnažene vode, ki se je pretakala po ceveh te razvpite jedrske elektrarne v prefekturi Fukušima. Vodo so uporabljali za hlajenje reaktorske sredice po katastrofi 11. marca 2011, ko sta območje opustošila potres in cunami. 

Vlada bo pred končno odločitvijo počakala še na poročilo skupine strokovnjakov, ki proučuje vse možne načine za odstranitev te radioaktivne vode, poroča tiskovna agencija Reuters. »Edina možnost je ta, da jo izpraznimo v morje in tako razredčimo,« pa meni Harada. 

Reuters
V rezervoarjih so doslej zbrali že več kot milijon ton onesnažene vode.

Podjetje odločitve ne sme sprejeti samo, temveč se mora ravnati v skladu z navodili in politikami vlade. Kot pojasnjujejo, jim bo prostora za shranjevanje vode predvidoma zmanjkalo do leta 2022, a zaenkrat še ni znano, koliko vode bodo morali dejansko odstraniti. Zagata, v kateri so se znašli, ima seveda tudi politične razsežnosti, saj sosednje države ne bodo mirno opazovale, kako ocean onesnažujejo z radioaktivno vodo. Za Reuters je že spregovoril južnokorejski diplomat, ki je želel ostati anonimen. Dejal je, da predvsem želijo biti seznanjeni z vsemi podrobnostmi pogovorov, da jih tako ne bo presenetila morebitna sporna odločitev.