Spor s Pakistanom

Na pragu novega konflikta: Indija ukinila avtonomijo Kašmirja

B.K.
5. 8. 2019, 09.05
Posodobljeno: 5. 8. 2019, 09.13
Deli članek:

Vlada indijskega premiera Narendre Modija je z izvršnim ukazom umaknila ustavni amandma, ki severni regiji Džamu in Kašmir zagotavlja avtonomijo.

Reuters
Osvetljena ograja na meji med Indijo in Pakistanom.

Novico je v ponedeljek zjutraj v indijskem parlamentu oznanil notranji minister Amit Shah, eden izmed najtesnejših Modijevih zaveznikov. Nepričakovan korak je v 545-članskem spodnjem domu izzovel val ogorčenja. Shah je ob tem oznanil tudi namen vlade, da bo regijo podredila centralnemu nadzoru. Regija bo sicer obdržala lasten parlament, a bo centralna vlada dobila večja pooblastila pri nadzoru in vodenju ozemlja, vključno z nadzorom nad tamkajšnjo policijo.

Indijska vlada je v pripravah na razglasitev odločitve zaprla meje regije in iz nje izgnala vse nerezidente. V regijo je namestila več deset tisoč varnostnih sil in prepovedala izhode na ulice. Politične oblasti zvezne države so prav tako že od zgodnjega jutra v hišnem priporu.

Indijski predsednik Ram Nath Kovind je medtem že podpisal obvestilo o umiku ustavnega amandmaja, a se pojavlja vprašanje, ali se sploh lahko ustavo spreminja z izvršnim ukazom, zato bo opozicija odločitev najbrž izbijala na sodišču.

Uporniki v indijskem delu Kašmirja, ki je edina večinsko muslimanska zvezna država v Indiji, se proti vladi borijo že tri desetletja. Visoko število prebivalcev regije upornike podpira in zahteva neodvisnost regije ali pridružitev sosednjemu Pakistanu. Od konca osemdesetih let preteklega stoletja do danes je bilo v spopadih ubitih že okoli 70.000 ljudi.