Objavil rasistični manifest

Smrt v Teksasu sejal samotar s kratko vžigalno vrvico. Ni kriv Trump, je zapisal

J.P.
5. 8. 2019, 07.45
Posodobljeno: 5. 8. 2019, 07.59
Deli članek:

Policija ga je aretirala brez izstreljenega strela.

Profimedia
Pobudniki za napad so priseljenci in ne on, je zapisal v svojem manifestu.

21-letni študent, obtožen, da je v Walmartu v El Pasu ubil 20 ljudi in jih 26 ranil, je po besedah tistih, ki ga poznajo, samotar s kratko vžigalno vrvico, že vrsto let sovražen do priseljencev iz Mehike.

20 minut pred napadom

Oblasti so sobotni napad označile za domači teroristični napad, tožilec Jaime Esparza pa je napovedal, da bo za Patricka Cruisusa zahteval smrtno kazen. Slednji je manj kot 20 minut pred napadom na nekem forumu objavil svoj manifest, v katerem je med drugim oznanil, da napad odziv na hispansko invazijo na Teksas. "Oni so pobudniki, ne jaz. Jaz le branim svojo državo pred kulturno in etnično nadomestitvijo, ki jo je povzročila invazija," je zapisal in dodal, da je mehiške priseljence izbral, ker bodo "v političnem udaru, ki bo pospešil uničenje naše države prevzeli nadzor nad lokalno in državno vlado mojega ljubega Teksasa". Zaključil je, da pričakuje, da bodo mediji za napad okrivili ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovo retoriko. To ni res, je zapisal. "Moja ideologija je že več let enaka. Moja stališča so iz časa pred Trumpom in njegovo kampanjo." V manifestu je priznal tudi, da ga je navdihnil strelski pohod v Christchurchu na Novi Zelandiji, v katerem je umrlo 51 ljudi.

Profimedia
Bil naj bi samotar in nepriljubljen pri vrstnikih.

Samotar

Crusius je odraščal v od kraja napada približno tisoč kilometrov oddaljenem kraju Allen. Eden od njegovih nekdanjih sosedov je povedal, da je bil samotar, oglasil pa se je tudi njegov nekdanji sošolec, ki je razkril, da je bil hitre jeze in zato ne pretirano priljubljen pri vrstnikih.

Bil naj bi tudi žrtev medvrstniškega nasilja, predvsem zaradi načina govora in ponošenih oblačil.