Množične aretacije v ruski prestolnici

Navalni pristal v bolnišnici: so ruskega opozicijskega voditelja zastrupili?

S.R.
29. 7. 2019, 09.54
Posodobljeno: 29. 7. 2019, 14.25
Deli članek:

Alekseja Navalnega, vodjo ruske opozicije, so včeraj po hudi alergijski reakciji iz zapora premestili v bolnišnico.

Reutes
Navalni s soprogo Julijo na protestih pred dobrim tednom dni.

43-letnega odvetnika in borca proti korupciji Alekseja Navalnega je policija prejšnjo sredo v Moskvi aretirala zaradi pozivanja k protestom, ki jih oblasti predhodno niso odobrile. Priprli so ga za 30 dni, včeraj, dan po tem, ko so v ruski prestolnici pridržali več kot 1000 protestnikov, pa so ga zaradi hude alergične reakcije hospitalizirali. 

Kira Jarmiš, njegova tiskovna predstavnica, je dejala, da je Navalni v bolnišnici pristal zaradi akutne alergijske reakcije, pri čemer mu je »močno otekel obraz,« koža pa mu je »pordečela.« Zdravniki so sicer dejali, da gre za koprivnico in da že okreva, a je nekoliko drugačno mnenje podala ena od zdravnic, ki je Navalnega zdravila že v preteklosti. Anastasia Vasiljeva je z njim včeraj uspela spregovoriti nekaj besed, ko je nanj na hitro pogledala skozi priprta vrata. Po njenem mnenju bi lahko šlo tudi za zastrupitev z neznano snovjo, danes poroča tiskovna agencija Reuters.

Profimedia
V sobotnih protestih so pridržali več kot 1000 oseb.

Vse skupaj se jima zdi sumljivo

Vasiljeva je dejala, da ima Navalni na zgornjem delu telesa izpuščaj in poškodbe kože, prisoten pa da je tudi izcedek iz oči. Zaradi tega pristojne poziva, naj vzorce z rjuhe, kožne celice in njegove lase analizirajo in preverijo, ali vsebujejo kakršne koli kemikalije. Vasiljevi se je sicer zdelo sumljivo že dejstvo, da ji niso dopustili, da bi ga ustrezno pregledala sama. Navalnega so po zdravljenju že izpustili iz bolnišnice, od koder se je moral vrniti v zapor, je po poročanju STA sporočila Vasiljeva. Kritična je bila, da so ga iz bolnišnice izpustili predčasno, še preden so bili znani izidi preiskav.

Da je celotna zadeva sumljiva, je včeraj zvečer na facebooku nakazala tudi Navalnijeva odvetnica Olga Mihajlova. Njej so se njegovi simptomi zdeli nenavadni, saj ga, kot je zapisala, v preteklosti nikoli niso pestile alergije. 

Po sobotnih množičnih aretacijah so včeraj pridržali tudi aktivista Dmitrija Gudkova. Gudkov je le eden od množice političnih obrazov ruske opozicije, ki so jim oblasti prepovedale sodelovanje na letošnjih lokalnih volitvah. Rusko notranje ministrstvo Gudkovega pridržanja in Navalnijeve hospitalizacije zaenkrat ni želelo komentirati, še poroča Reuters. Policija v Moskvi je včeraj zvečer sicer pridržala še približno deset oseb, vključno z novinarji, ki so se zbrali pred bolnišnico, v kateri leži Navalni.