Rim

Zmeda pri prodaji kokaina: 18-letni Američan do smrti zabodel italijanskega policista

G.G.
29. 7. 2019, 10.10
Posodobljeno: 29. 7. 2019, 15.07
Deli članek:

Umor policista v Rimu je razburil italijansko javnost. Osumljena sta ameriška turista. Finnegan Lee Elder

Profimedia
Umorjeni policist Mario Cerciello Rega.

Profimedia
Osumljeni Gabriel Christian Natale-Hjorth.

Ameriška študenta, 18-letni Gabriel Christian Natale-Hjorth in 19-letni Finnegan Lee Elder, sta v petek ponoči v rimski četrti Trastevere nameravala kupiti kokain. Lokalni diler ju je preigral in jima prodala sladkor, kar sta opazila šele nekaj minut kasneje. Jezna študenta sta našla dilerja in mu ukradla nahrbtnik. Še isti dan sta ga poklicala in mu ponudila dogovor. Če jima plača 80 evrov in navrže še gram kokaina, mu vrneta nahrbtnik.

Preprodajalec je poklical policijo in jim razložil zagatno situacijo, vedoč, da jo bo tudi sam odnesel s kaznijo. Možje postave so skovali načrt. Diler je poklical Američana in se dogovoril za sestanek. Na srečanje pa ni odšel on, ampak policista v civilu. 18-letnika je zagrabila panika. Potegnil je nož in osemkrat zabodel policista, ki je umrl v bolnišnici. Gre za 35-letnega policista Maria Rega Cerciella, ki se je pred kratkim vrnil z medenih tednov.

Američana sta zbežala, a so ju kmalu izsledili v hotelski sobi. Vse sta že imela spakirano in pripravljeno za odhod na letališče. Morilsko orožje, nož, so našli skritega pod posteljo v sobi.

18-letnik je na zaslišanju prvi priznal, da je zabodel policista, v svoj bran pa je povedal, da je mislil, da gre za preprodajalčeve kolega, ki se želijo maščevati. Policija je kasneje sporočila, da sta oba najstnika priznala krivdo. Zoper njiju je podana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja umora.

Profimedia
Kraj zločina.

Osumljeni kot v Guantanamu

Primer je odmeval še zaradi dveh pripetljajev. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je takoj po smrti policista kar v televizijski oddaji sporočil, da osumljena nista Italijana, da sta najverjetneje iz severa Afrike. Za »barabi« je zahteval dosmrtno zaporno kazen.

Drugi je fotografija enega od osumljenih. Na njej je videti 18-letnika na policijski postaji, z vklenjenimi rokami in prevezo čez oči. Fotografija spominja na prizore iz ameriškega zapora Guantanamo. Vodstvo policije je že obsodilo dejanje policistov.