Mueller v kongresu pojasnil, kar je že znano

S.R./STA
24. 7. 2019, 16.02
Posodobljeno: 24. 7. 2019, 16.05
Deli članek:

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je danes v kongresu dejal, da v svojem poročilu predsednika ZDA Donalda Trumpa ni povsem opral krivde glede oviranja pravosodja.

Profimedia
Mueller je povedal, da je bil predsednik vpleten v številna dejanja, s katerimi bi lahko vplival na preiskavo.

"Ugotovitve kažejo, da predsednik ni bil opran krivde za dejanja, ki naj bi jih domnevno storil," je na zaslišanju pred pravosodnim odborom predstavniškega doma dejal Robert Mueller. Dodal je, da v skladu z navodili pravosodnega ministrstva ni mogoče obtožiti predsednika, ki je na položaju.

Na vprašanje, ali bi lahko predsedniku sodili zaradi oviranja pravosodja, potem ko bo zapustil položaj, pa je Mueller odgovoril pritrdilno. 

V svojem poročilu Mueller ni odkril dokazov o sodelovanju kampanje predsednika Donalda Trumpa z Rusijo, a obenem predsednika ni mogel razglasiti za nedolžnega glede oviranja pravosodja. Namignil je, naj se s tem ukvarja kongres. Trump je njegovo preiskavo, ki je trajala dve leti, označil za lov na čarovnice.

Mueller je konec maja dejal, da bo v primeru poziva na pričanje v kongresu povedal isto in ne bo omenil ničesar, česar ni v njegovem poročilu.