Poskus atentata

Koval je zaroto, končal pa s petimi kroglami v telesu

G.G.
27. 3. 2019, 14.02
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 15.13
Deli članek:

Življenje tajnih agentov je lahko razburljivo, lahko pa je tudi nevarno. Minuli teden so upokojenega francoskega vohuna našli mrtvega.

Profimedia
Fotografija je simbolična

57-letni Daniel Forestier si je 14 let služil kruh kot uslužbenec francoske zunanje obveščevalne službe (Generalni direktorat za zunanjo varnost (DGSE)). V zadnjih letih je živel v mestecu Ballaison v bližini Ženevskega jezera. Prejšnji četrtek so ga ustrelili. Likvidirali. Pet natančno odmerjenih strelov, je dejal njegov odvetnik Cedric Huissoud, tudi v glavo in srce.

Forestier zagotovo ni imel malo sovražnikov. Najbolj vroča sled pa vodi v Republiko Kongo (ne gre je zamenjati z večjim Kongom – Demokratično republiko Kongo, bivši Zair). Forestier je bil namreč septembra lani obtožen zaradi kovanja zarote in posesti eksplozivnih sredstev. Francosko tožilstvo sumi, da je s pajdaši načrtoval atentat na kongovskega generala Ferdinanda Mbaouja, ki že 20 let živi v eksilu v Franciji. Mbaou spada med najbolj goreče kritike dolgoletnega predsednika Republike Kongo Denisa Sassouja Nguessa.

Ko je Mbaou oktobra izvedel za zaroto je bil jezen, ne pa presenečen. Že novembra 2015 je prestal poskus atentata. Ko je zapuščal svoj dom na severu Pariza, ga je ostrostrelec zadel v bližino srca. Mbaou je preživel, kroglo pa ima še vedno v svojem telesu, saj si je zdravniki zaradi bližine srca niso upali odstraniti.