Odložitev Brexita

EU pod določenimi pogoji Mayevi ponudila še eno možnost

G.G.
27. 3. 2019, 11.13
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 12.35
Deli članek:

Britanska premierka Theresa May ima še nekaj dni časa, da reši svojo kožo.

Reuters
Jean-Claude Juncker zateguje kravato britanskemu evropskemu poslancu Davidu Coburnu, zagovorniku brexita.

V igri sta dve možnosti. Prva: podaljšanje datuma odhoda iz EU do 22. maja, če bo spodnji dom britanskega parlamenta potrdil izstopni sporazum. Druga: podaljšanje le do 12. aprila, če sporazum ne bo potrjen.

Časnik Guardian pa je pridobil podatke tudi o morebitni alternativnem receptu. Evropski voditelji naj bi Mayevi še pred prihodom v Bruselj prejšnji teden potiho ponudili tretjo različico, pod pogojem, da se pred 12. aprilom na Otoku zgodi nek »bistven politični dogodek«, kot so na primer predčasne volitve ali drugi referendum. V zaupnih dokumentih naj bi pisalo tudi, da bi lahko odhod odložili vse do 31. marca 2020 tudi v primeru, če Mayevi ne bi uspelo doseči dogovora o ločitvenem sporazumu. Mayeva pa bi morala naslednji teden spet ponižno priti v Bruselj in sprejeti ponujeno »tortico«.

Ob sprejetju enoletnega odloga bi Velika Britanija izgubila možnost vpliva na ključne odločitve v EU, kot je na primer odločanje in sprejemanje proračuna. Tako bi lahko EU mirno delovala naprej in ne bi izgubljala energije z britanskimi zdrahami.

Najprej pa je na vrsti burna razprava v britanskem parlamentu. Še danes bo na vrsti več nezavezujočih glasovanj o različnih možnostih glede izstopa iz EU. Med možnostmi se omenjajo "mehkejši brexit", drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora, vprašanje pa je, ali bo katera od možnosti dobila dovolj podpore.