V Avstriji živi že 20 let

Na Dunaju aretirali terorista IS, ki je dvakrat poskušal iztiriti hitri vlak

S.R.
27. 3. 2019, 11.08
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 14.21
Deli članek:

Šlo naj bi za nekdanjega vojaka v iraški vojski in velikega sovražnika Zahoda, ki je zadnjih 20 let prebival v Avstriji.

Profimedia
V ponedeljek je v njegovo stanovanje vdrla avstrijska elitna enota Cobra in ga aretirala (fotografija je simbolična).

Džihadistom sta na železniški progi med Nürnbergom in Münchnom spodletela dva poskusa iztirjenja hitrega vlaka. 7. oktobra lani so prek proge napeli jeklenico s premerom 0,8 centimetra, a je bila ta pretanka in se je strgala. 19. februarja letos so, da bi po besedah preiskovalcev povzročili »čim večje število smrtnih žrtev,« na progo med Dortmundom in Munstrom nastavili betonske bloke. Na veliko srečo se tudi tokrat nihče ni poškodoval, nastala je le materialna škoda. 

Po velikih naporih nemške in avstrijske obveščevalne službe so v ponedeljek v eno od stanovanj na Dunaju vdrli pripadniki specialne enote Cobra in v povezavi z obema napadom aretirali moškega. Po navedbah avstrijskega časnika Kronenzeitung gre za nekdanjega vojaka iz Iraka. Odkrili naj bi ga na podlagi pisma, ki so ga teroristi pustili ob tirih na prizorišču prvega poskusa terorističnega napada in na katerem je na dveh straneh opisal svoje motive. Moškega, ki sicer ni deloval sam, naj bi izsledili na podlagi tiskalnika, na katerem je pismo natisnil.

Kdo je osumljenec? 

Kot še poroča časnik, je o njem znano, da je star 42 let, poročen in ima pet otrok. V Evropo naj bi kot begunec prispel pred 20 leti, potem ko je 15 let služil v iraški vojski. Bil naj bi goreč podpornik nekdanjega iraškega predsednika in diktatorja Sadama Huseina ter pripadnik ISIS. Po prihodu v Avstrijo naj bi študiral na Tehnični univerzi na Dunaju, pozneje pa naj bi se zaposlil v podjetju, ki se ukvarja z varovanjem. Na svojem profilu na facebooku naj bi poveličeval islamske pridigarje, omenjal napad v Nici leta 2016, v katerem je umrlo 86 ljudi, po zadnjem terorističnem napadu v Novi Zelandiji, ko je desničarski ekstremist umoril 50 muslimanov, pa je pozival k oboroženem boju.