Spopadi

Izraelski premier namignil na novo invazijo na Gazo

J.P.
26. 3. 2019, 10.44
Posodobljeno: 26. 3. 2019, 10.49
Deli članek:

Premirju navkljub so se ponoči nadaljevali raketni napadi z območja Gaze na izraelsko ozemlje, Izraelci pa so še naprej bombardirali palestinske tarče v Gazi.

Profimedia
Benjamin Netanjahu na obisku pri Donaldu Trumpu

Palestinsko gibanje Hamas je v ponedeljek zvečer razglasilo prekinitev ognja, a so ponoči oboroženi Palestinci, kot poroča STA, z območja Gaze na izraelsko ozemlje izstrelili približno 30 raket. Večino raket je izraelska vojska sestrelila ali pa so padle na nenaseljena območja. Izraelsko letalstvo je medtem v Gazi napadlo 15 "terorističnih ciljev".

Novim spopadom je botrovala raketa, ki je v ponedeljek v bližini Tel Aviva priletela na hišo in ranila sedem ljudi. Izstreljena je bila z območja Gaze. Izraelska vojska se je odzvala in izvedla več zračnih napadov na cilje v Gazi. Med drugim naj bi uničili stavbo, kjer naj bi imel Hamas svoj tajni štab za varnostne in obveščevalne dejavnosti, piše STA.

Profimedia
Posledice včerajšnjega izraelskega maščevanja v Gazi

Suverenost nad Golansko planoto

Izbruh nasilja je skrajšal obisk izraelskega premierja v Združenih država Amerike, kjer se je srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Ta je v prisotnosti Benjamina Netanjahuja podpisal odlok o priznanju izraelske suverenosti nad Golansko planoto, ki je po mednarodnem pravu sicer del Sirije. "Kraljevina Savdska Arabija odločno zavrača in obsoja" priznanje izraelske suverenosti nad okupirano sirsko Golansko planoto, so po poročanju savdske tiskovne agencije SPA poudarili v Rijadu.

Pri tem so opozorili, da bo imela ameriška poteza "velike negativne učinke" na mirovna prizadevanja na Bližnjem vzhodu, pa tudi za stabilnost v regiji. Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, pozneje pa si jo je tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava.

Pripravljeni so

Netanjahu je v odzivu na izstrelke, ki padajo na izraelsko ozemlje, zagrozil, da lahko Izrael v Gazi sproži ofenzivo. Preden se je vkrcal na letalo, ki ga je iz Združenih držav Amerike poneslo nazaj v domovino, je posvaril Hamas: "Dali smo jim zelo, zelo močan odziv. Hamas mora vedeti, da ne bomo oklevali, če bo treba vstopiti in opraviti vse potrebne korake."