izseljevanje

Odpoved potnemu listu BiH krepko udari po žepu

B.K.
29. 1. 2019, 08.16
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 10.28
Deli članek:

V manj kot treh desetletjih se je prebivalstvo Bosne in Hercegovine zmanjšalo za četrtino.

Reuters
Bosanske marke.

Beg prebivalstva iz obubožane Bosne in Hercegovine se ne ustavlja. Približno četrtina nekdanjega prebivalstva te balkanske države je svoj potni list zamenjala za tujega. V zadnjih treh letih se je to število stabiliziralo pri dobrih 4.000 prebivalcih letno, najvišje pa je bilo v začetku tega stoletja. Leta 2003 je državljanstvo denimo vrnilo približno 9.000 ljudi, kažejo podatki finančne medijske hiše Bloomberg.

Državne oblasti pa od tega nekaj zaslužijo. To sicer ni nenavadno, tudi ostale države, denimo Združene države Amerike poznajo pristojbino, ki jo morata prebivalka in prebivalec plačati, ko se odpovesta svojemu izvornemu potnemu listu. A ta cena je pri BiH nesorazmerno večja kot pri drugih državah. Za vsak vrnjen potni list je federalni proračun polnejši za 800 konvertibilnih mark, oziroma dobrih 400 evrov. Po podatkih bosanskega ministrstva za javno upravo, je tako letna bera visoka med 600.000 in 750.000 evrov.

Bosna in Hercegovina jo je odnesla najslabše izmed vseh nekdanjih jugoslovanskih republik. Med jugoslovanskimi vojnami je zabeležila največ žrtev, več kot 100.000. Po zadnjem štetju prebivalstva, ki je bilo opravljeno leta 2013, pa v državi živi le še 3,5 milijona ljudi, kar je več kot milijon manj kot pred vojnami.

Po podatkih sarajevske Zveze za vzdržno vračanje in integracijo, organizacije ki beleži odhode in vračanje prebivalstva, je največ izseljencev mladih, kar je še posebej uničujoče za majhno državo kakršna je Bosna in Hercegovina.