V kongres

Zdaj je Trump dobil odvzeto vabilo

T.L./STA
29. 1. 2019, 07.49
Posodobljeno: 29. 1. 2019, 08.02
Deli članek:

Pelosijeva določila Trumpu nov datum govora o položaju v državi.

Reuters
Trumpa večina Američanov krivi za zaplete, Pelosijevi pa je v zadnjem času popularnost narasla.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je predsedniku ZDA Donaldu Trumpu pisno sporočila, da ima lahko govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa 5. februarja. Pelosijeva je Trumpu odvzela povabilo za govor 29. januarja zaradi zaprtja vlade.

Kalifornijska demokratka je predsedniku najprej odsvetovala, da pride v kongres, ker je 22. decembra lani prekinil financiranje dela agencij lastne vlade. Izgovarjala se je na pomanjkljivo varnost, dejanski razlog pa je bil, da Trumpu zanika platformo za napade na demokrate, ki mu nočejo dati denarja za zid na meji z Mehiko.

Ona odvzela povabilo, on pa njej vojaško letalo

Trump je rinil naprej in sporočal, da bo govor vseeno imel, nakar mu je Pelosijeva tudi uradno odvzela povabilo. Pred tem je on njej odvzel vojaško letalo za obisk vojakov v Afganistanu. Trump je le ugotovil, da za govor pred obema domovoma potrebuje povabilo obeh domov kongresa in se odločil, da govora ne bo, dokler traja zaprtje vlade. Na koncu je popustil še pri tem in začasno obnovil financiranje vlade brez denarja za zid.

Pelosijeva se je odločila, da potem lahko ima govor. "Ko sem vam pisala 23. januarja, sem povedala, da morava sodelovati pri iskanju datuma za govor o položaju v državi po odprtju vlade. Danes sva se strinjala, da bo to 5. februar," je Trumpu napisala predsednica predstavniškega doma. Trump bo morda v govoru zadržan z napadi, saj potekajo pogajanja o mejni varnosti in financiranju vlade do 15. februarja, ko se lahko vlada spet deloma zapre.

Trump je 22. decembra lani zaprl vlado, da dobi denar za zid, pretekli petek pa jo je spet odprl, čeprav denarja za zid ni dobil. Vmes je 800.000 javnih uslužbencev ostalo brez mesečne plače, ki jo bodo sicer sedaj dobili za nazaj, vendar pa jim spet grozijo težave po 15. februarju, če se Trump in demokrati ne dogovorijo okrog mejne varnosti.

S&P je ocenil, da je zaprtje vlade stalo gospodarstvo najmanj šest milijard dolarjev, obe strani pa sta tam, kjer sta bili 22. decembra. Razlika je le v tem, da je popularnost Trumpu v anketah padla, saj ga večina Američanov krivi za zaplete, Pelosijevi pa je popularnost narasla.