ZASKRBLJENI VLAGATELJI

Pred enim letom veselje, danes skrbi in žalost

Ž. K.
26. 11. 2018, 19.40
Posodobljeno: 26. 11. 2018, 19.41
Deli članek:

Potem ko je pred natanko enim letom bitcoin rušil rekorde in so ga vlagatelji kovali v zvezde, danes povzroča le izgube. Vse glasnejše so govorice o koncu te valute.

Profimedia
Bo bitcoin preživel?

Novembra in decembra lani je vrednost bitcoina ponorela. V zgolj enem mesecu, od 11. novembra pa do 11. decembra, je vrednost te valute zrasla od 7000 pa do skoraj 18.000 dolarjev. Vsi so pričakovali, da bo prebila magično mejo 20.000 dolarjev za bitcoin. A zgodilo se je ravno obratno. Prišlo je od popravka in že februarja je bila vrednost spet okoli osem tisoč dolarjev za bitcoin.

Čakalne dobe

Predvsem tisti, ki so mislili, da bodo hitro prišli do bogastva, so utrpeli znatne izgube. Četudi so se v času padca valute te želeli znebiti in omejiti svoje izgube, so hitro spoznali, da sistem nakupa in prodaje digitalnih valut ne deluje tako hitro, kot bi si želeli. Da se transakcije potrdijo in izvršijo, lahko traja tudi dan ali dva, medtem pa se lahko na trgu zgodijo velike spremembe vrednosti. Pogovarjali smo se z aktivnim vlagateljem v digitalne valute, ki se spominja, da je lani v času največje evforije trajalo tudi do tri dni, da je lahko izvedel nakup.

3788 dolarjev je bilo treba včeraj odšteti za en bitcoin. 

Trenutna vrednost

Danes, ko je vrednost bitcoina padla pod 4000 evrov, sicer Miha T. poskuša ostati optimističen. »Prve nakupe bitcoinov sem izvedel v začetku lanskega leta, tako da sem še vedno debelo v plusu. Vendar je ob dogajanju v zadnjih mesecih težko ostati optimističen. Priznam, da že razmišljam o prodaji,« nam pove in doda, da je v takih primerih najslabše, če te zgrabi panika. »Sam se držim pravila, da nikoli ne kupujem in prodajam v času evforije. Počakati je treba, da se stvari malce umirijo,« pojasni svojo vlagateljsko filozofijo.

Veliko manipulacij

Dogajanje v zadnjem letu je pokazalo na eno največjih ranljivosti digitalnih valut, dovzetnost za velika nihanja, ki so rezultat špekulativnih ravnanj. Tako so že ugotovili, da je z valuto razmeroma lahko manipulirati, in znani so primeri, ko so veliko rast valute povzročila ravnanja zgolj ene ali dveh oseb. Strokovnjaki prav te dni opozarjajo, da so velike količine valute še vedno v rokah njenih ustanoviteljev, ki lahko tako močno vplivajo na njeno vrednost. Satoshi Nakamoto, kot se je z vzdevkom poimenoval ustanovitelj valute, naj bi imel v lasti kar milijon bitcoinov.

Zmeda in zmanjšanje zanimanja

Z razvojem digitalnih valut so se pokazali tudi skriti stroški, ki nastanejo ob njihovem rudarjenju. Za rudarjenje valut se je lani porabilo več električne energije, kot je porabi Danska.

Različne vizije razvoja bitcoina med ustanovitelji dodatno nižajo vrednosti digitalnih valut, saj so na trgu zdaj že kar tri različice valute bitcoin (bitcoin, bitcoin ABC in bitcoin SV), zaradi česar med nepoučenimi vlagatelji vlada veliko zmede. Poleg tega so se ohladili načrti, ki so jih imele z digitalnimi valutami velike finančne institucije. Tako na trgu še vedno ni skladov, ki bi vlagali v bitcoin, valuti pa je zadala udarec tudi odločitev ene največjih svetovnih bank, Goldman Sachs, da ne bodo odprli oddelka za trgovanje z digitalnimi valutami.

Tehnologija bo obstala

Čeprav se digitalnim valutam trenutno ne piše najbolje, pa dokončen propad ni verjeten – dokler bodo ljudje verjeli, da lahko z digitalnimi valutami zaslužijo, in dokler bodo podjetja še naprej razvijala tehnologijo veriženja blokov, ki digitalne valute poganja.