Bančni rop v Berlinu

To naj bi bil načrtovalec predora, skozi katerega so prišli do 10 milijonov evrov

G.G.
9. 10. 2018, 12.06
Posodobljeno: 9. 10. 2018, 12.12
Deli članek:

14. januarja 2013 je dobro pripravljena ekipa izpeljala enega večjih bančnih ropov. Iz sefa v banke v Berlinu so ukradli okoli 10 milijonov evrov. Policija je zdaj izdelala še drugo skico enega od roparjev.

Polizei Berlin
Domnevni načrtovalec predora.

Kmalu po ropu v zahodni berlinski četrti Steiglitz je policija v javnost poslala prvo skico, pred dnevi pa še drugo. Na novejši naj bi bil morebitni načrtovalec 45 metrov dolgega predora, skozi katerega so roparji prišli direktno do skrbno varovanega prostora bančnih sefov. Možaku na skici naj bi bilo ime Willi ali pa so ga tako vsaj klicali.

Danes je že znano, da so rop načrtovali skrbno in dlje časa. Jeseni 2011 je eden od roparjev z lažno identiteto najel enega od bančnih sefov in se lahko brez težav razgledal po prostorih. Februarja 2012 so v bližini prostorov podružnice Volksbank najeli garažo, od koder so začeli s kopanjem rova. Delali so počasi in z vso obrtniško spretnostjo – skopali so rov, na katerega bi bili ponosni v rudnikih.

Reuters
Vstop v solidno zgrajen predor.

V banko so se priplazili v petek popoldne in z bankovci ter drugimi dragocenostmi mirno napolnili vreče. Bančni uslužbenci so predor opazili šele v ponedeljek zjutraj.

Policisti roparje še niso izsledili.