Komplikacije

Kritizirajo "nepremišljen" načrt ukinitve premikanja ure

G.G.
9. 10. 2018, 10.26
Posodobljeno: 9. 10. 2018, 10.34
Deli članek:

Načrt Evropske komisije o ukinitvi premikanja ure je naletel na kritiko v nekateri državah Evropske unije.

Profimedia
Evropska komisarka za promet Violeta Bulc svetuje članicam EU, da izberejo rešitve, ki ne bodo v nasprotju z zdravo pametjo.

Po glasovanju ljudstva je za spremembo Evropska komisija ukrepala hitro. Zadnji obvezni premik ure na poletni čas bi bil 31. marca 2019, na zimski pa 27. oktobra 2019.

Poziv k razumnosti

Že bežno pozorni bralec pa je zastrigel z ušesi, ko je prebral, da naj bi vsaka članica komisijo do aprila 2019 uradno obvestila, ali namerava trajno uvesti poletni ali zimski čas. Kakšna zmeda bo to, če bodo imele sosednje države različen čas. V tej luči gre brati tudi nasvet evropske komisarke za promet Violete Bulc, ki je članice pozvala k usklajevanju in razumnosti.

Preveč prepuščeno državam

Za spletni portal Politico je nekaj neimenovanih diplomatov iz držav zahodne Evrope ostro kritiziralo načrt Evropske komisije. Po njihovim mnenju je predlog spremembe nepremišljen in bo povzročil razhajanja med članicami EU.

Poletni ali zimski čas?

Stališča večina članice še niso znana. Septembra so se proti zimskemu času nagibale Finska, Danska in Nizozemska, medtem ko bi Portugalci, Ciprčani in Poljaki sprejeli poletnega, ki naj bi bil bolj povšeči tudi Slovencem in Slovenkam.
Križi in težave pa so spet z Grčijo. Edini v EU bi najraje ohranili premikanje ure.

Predlagan časovni okvir je zelo ambiciozen. Izvedljiv bo le, če bodo Evropski parlament in članice unije predlog potrdili najpozneje do marca prihodnje leto. Komisarka poziva k zeleni luči zakonodajalcev do konca tega leta.