Pogubno

VIDEO: Po potresu udaril uničujoč cunami

G.G./S.R.
28. 9. 2018, 15.50
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 17.26
Deli članek:

Osrednji indonezijski otok Sulavezi je danes stresel potres z magnitudo 7,5.

Twitter
Popotresni valovi so bili visoki tudi dva metra.

Indonezijske oblasti so najprej izdale opozorilo pred cunamijem, nato pa so ga preklicale. Prehitro. Tudi do dva metra visoki valovi so udarili ob obalo v bližini mesta Palu, kar je vidno iz spodnjega posnetka. Informacij je zaenkrat malo, uradnih poročil o morebitnih žrtvah še ni. Po navedbah britanske BBC so oblasti sicer poročale o petih smrtnih žrtvah, a v tem trenutku še ni jasno, če so osebe umrle v cunamiju.

Potres je otok stresel le nekaj ur potem, ko je manjši potres na tem otoku zahteval eno smrtno žrtev. O morebitnih novih žrtvah za zdaj ne poročajo. "Razmere so kaotične, ljudje tekajo po cestah, zgradbe so porušene. Na obalo je naplavilo ladjo," je dogajanje opisala vodja indonezijske meteorološke službe Dwikorita Karnawati.

Indonezija leži znotraj pacifiškega ognjenega obroča, zato jo pogosto prizadenejo potresi in vulkanski izbruhi. V uničujočem cunamiju, ki ga je leta 2004 sprožil potres v bližini Sumatre, je na območju Indijskega oceana umrlo približno 226.000 ljudi, od tega so več kot 120.000 smrtnih žrtev zabeležili v Indoneziji.