Ob obali italijanske dežele Apulija so našli smrtonosno portugalsko ladjico, bolje poznano pod zloveščim imenom »man o' war«. Gre za izjemno strupenega ožigalkarja iz reda sifonofor.

S toksinom, ki ga vsebujejo bodeče cevčice na njenih tudi do 30 metrov dolgih lovkah, zlahka paralizira in ubije manjše ribe in rake, lahko pa je smrtonosen tudi za človeka, zlasti otroke, starejše ljudi, astmatike in osebe z alergijami. Ta do 30 centimetrov velik ožigalkar, ki s pomočjo jadra »pluje« po morju in s svojimi dolgimi lovkami preži na morski živelj pod gladino, je ena najbolj strupenih živalskih vrst na svetu. Če vas s svojimi ožigalkami oplazi, pričakujte hudo bolečino, povzroči pa lahko tudi srčni napad in posledično smrt.

portugalska ladjica
Profimedia
Portugalska ladjica.

Opazili so jo v morju med Pescaro in Barijem, italijanske oblasti pa so državljane že pozvale, naj jo v primeru bližnjega srečanja raje ucvrejo v nasprotno smer, nikakor pa naj se je ne dotikajo. Nevarnost je toliko večja zaradi njenega eksotičnega videza, ki privlači mlade kopalce in tiste bolj zvedave posameznike. Kot smo že poročali, so maja letos zaradi stika s tem bitjem na španski Costa Blanci hospitalizirali 11-letnega dečka, v Italiji pa je zaradi ožiga pred nekaj leti umrla kopalka, a do usodnega srečanja takrat ni prišlo v Jadranu.

portugalska ladjica
Profimedia
Portugalska ladjica.