Umetnica v šoku

VIDEO: Škandal: Marini Abramović na glavi raztreščil sliko

T.L.
24. 9. 2018, 08.46
Posodobljeno: 24. 9. 2018, 10.41
Deli članek:

V Firencah se je na retrospektivni razstavi umetnice Marine Abramović zgodil incident, napadel jo je namreč samooklicani češki umetnik.

Facebook
Trenutek napada na umetnico.

Samooklicani češki umetnik Vaclav Pisvejc je včeraj v italijanskih Firencah napadel svetovno znano umetnico Marino Abramović in ji na glavi raztreščil slikarsko platno. 

Do incidenta je prišlo, ko je Abramovićeva prenehala s podpisovanjem kataloga svoje velike in prve retrospektivne razstave v Italiji, ki so jo otvorili v petek v Firencah v atriju palače Strozzi

V trenutku napada je bila Abramovićeva v družbi s kustosom razstave in direktorjem palače Strozzi Arturom Galansinom, ko se jima je približal Pisvejc in udaril Abramovićevo s sliko, na katerem je bil upodobljen portret slavne umetnice. Takoj po incidentu je napadalca odpeljala policija, medtem ko se je Abramovićeva v šoku še nekaj časa zadržala v baru atrija palače Strozzi. Galansino je dejal, da obžaluje incident, ki je vrgel senco na razstavo in na bivanje Abramovićeve v Italiji. Razstava Abramovićeve je sprožila veliko pozornosti v umetniškem svetu in pred vhodom v palačo Strozzi se je vila dolga vrsta obiskovalcev. Njeni oboževalci so v nedeljo od ranega jutra čakali, da se jim umetnica podpiše v katalog, Abramovićeva pa se je tudi več ur družila z oboževalci. 

Po napadu je Abramovićeva rekla policiji, da napadalca ne bo tožila, se pa je - preden so ga odpeljali policisti v pripor - z njim želela pogovoriti. Napadalec je sicer dobro poznan policiji, saj si je že večkrat privoščil podobne incidente. Pred tremi leti se je slekel do golega v katedrali v Firencah, januarja letos pa se je s sprejem lotil skulpture Ursa Fischerja, ki je postavljena na enem od mestnih trgov.