Spor

Tako hudo še ni bilo: spopad ribičev zaradi pokrovač

J.P.
29. 8. 2018, 08.53
Posodobljeno: 29. 8. 2018, 08.58
Deli članek:

Žaljivke, kamenje in dimne bombe. Rivalstvo med ribiči se je še zaostrilo.

Zajem zaslonske slike
Francozi niso zadovoljni, da se morajo držati omejitev, Britanci pa ne.

V Rokavskem prelivu so jabolko spora pokrovače. Čeprav zakon britanskim ribičem dovoljuje, da ribarijo v zalivu reke Sene, jih Francozi obtožujejo plenjena školjk. Prvi zato zahtevajo vladno zaščito, medtem ko drugi objokujejo izgubo "primarnega vira".

Spopad

V ponedeljek se je v vodah v neposredni bližini omenjenega zaliva, približno 12 navtičnih milj oziroma 22 kilometrov od obale Normandije zbralo približno 40 francoskih ribiških ladij in protestiralo proti "britanskim vpadom". "Francozi so se približali Britancem, da bi jim preprečili delo, ko so se sporekli," je za BBC dejal Dimitri Rogoff, ki je v Normandiji pristojen za ribištvo. "Očitno je poletelo nekaj kamenja, a so jo vsi odnesli brez poškodb." Nekaj plovil je bilo poškodovanih, trem ladjam naj bi leteče kamenje preluknjalo trup, razbitih je bilo nekaj oken.

Britanci se francoski številčni premoči niso mogli zoperstaviti – pet barkač je moralo pobrati šila in kopita. Posadke trdijo, da je vanje letelo kamenje in kosi železa.

Francozom je prekipelo

Napeto je že 15 let, a je zadnjih pet let vladal sporazum, da se za več pravic večje britanske ladje izogibajo območja. Britanci lahko lovijo celo leto, po francoskem zakonu pa sezona traja od 1. oktobra do 15. maja. Francoskim ribičem je zato letos prekipelo. "Britanci imajo proste roke – ribarijo, kadar hočejo, kjer hočejo in kolikor hočejo," Rogoff navaja BBC. "Nočemo jim preprečiti dela, a lahko bi vsaj počakali na 1. oktober, da si lahko ulov delimo," je še dejal in pojasnil, da so pokrovače v Normandiji občutljiva tema.

Britanci so ravnanje francoskih ribičev označili za piratstvo.