Priložnost

Najdlje živečemu robotu na Marsu so šteti dnevi

B.K.
27. 8. 2018, 13.45
Posodobljeno: 27. 8. 2018, 13.52
Deli članek:

Intenzivne peščene nevihte na Marsu bodo morda usodne za najdlje delujoči Nasin rover na rdečem planetu.

NASA
Rover Oppurtunity (Priložnost).

Marsovsko robotsko vozilo Opportunity (Priložnost), ki je na rdečem planetu pristalo januarja leta 2004, se morda končno poslavlja. Rover, ki bi po prvotnih načrtih moral na površju Marsa 'preživeti' le tri mesece, je zahvaljujoč sončevi energiji vztrajal kar 15 let.

A zdi se, da so mu dnevi šteti.

Intenzivne peščene nevihte, ki po površju našega sosedskega planeta divjajo že od junija, so namreč popolnoma zastrle nebo in sončnim žarkom onemogočile dostop do roverjevih sončnih celic. Opportunity je tako 'zaspal' 10. junija in se od takrat še ni zbudil.

"Gre za najhujšo peščeno nevihto, ki ji je Opportunity bil priča. Delamo največ kar lahko, držimo pesti in upamo na najboljše," je dejal planetarni znanstvenik in vodja misije Steve Squyres.

Problem ni le ta, da je pesek blokiral sončne žarke, temveč tudi, da so nevihte tako močne, da so najbrž prekrile robotove solarne celice z debelo plastjo peska. To bi znatno oslabilo njegovo zmožnost pridobivanja in shranjevanja električne energije, kar bi lahko bilo zanj usodno, saj si z njo greje električno vezje, da to ne zamrzne med neprijaznimi marsovskimi zimami.

Drug problem je kapaciteta baterij, v katerih Opportunity hrani električno energijo. Če so te predolgo časa izpraznjene, lahko namreč izgubijo večji del svoje kapacitete.

Peščene nevihte se sicer umirjajo, Nasini znanstveniki pa so optimistični, a pravijo, da nihče ne more vedeti, v kakšnem stanju je vozilo, dokler to ne "pokliče domov."

Kmalu bo torej na Marsu spet posijalo sonce in izvedeli bomo, ali bo robotski metuzalem še dalje tlačil marsovsko zemljo. Morda so bile letošnje nevihte zanj preveč. Če je temu tako, se bo pridružil svojemu bratu dvojčku po imenu Spirit (Duh), ki je ugasnil marca leta 2010.