Nedopustno

S palicami nad novinarja v Banjaluki, njegovi kolegi krivijo Dodika

B.K.
27. 8. 2018, 11.13
Posodobljeno: 27. 8. 2018, 11.46
Deli članek:

Uredništvo televizije BNTV za napad krivi odnos predsednika Republike srbske Milorada Dodika do medijev in novinarjev.

Twitter (@corbapas)
Novinar Kovačević je utrpel hude poškodbe glave.

V Banjaluki na severu Bosne in Hercegovine so v nedeljo zvečer pretepli novinarja televizije BNTV Vladimirja Kovačevića.

Novinar je za časnik Nezavisne novine dejal, da sta ga zvečer napadla neznana moška s kapucami na glavi in ga pretepla s teleskopskimi palicami. Novinar, ki je v napadu utrpel poškodbe glave, je še povedal, da ne ve, kdo bi ga lahko napadel.

Na napad se je odzval predsednik Republike srbske Milorad Dodik, ki je dejal, da je napad na novinarja "napad na svobodo govora in takega vedenja v Republiki srbski ne bomo tolerirali."

A v uredništvu BNTV, ki ima sedež v Bijeljini v Republiki srbski, trdijo da je napad posledica prav Dodikove politike in odnosa do novinarjev in medijev. "Zaprepadeni smo nad načinom, na katerega je bil napad izveden. Ocenjujemo, da je šlo za organiziran in dobro načrtovan napad, usmerjen na ogrožanje življenja novinarja Kovačevića in preprečevanje njegovega dela za televizijo BN. Še posebej je zaskrbljujoče dejstvo, da je bil novinar Kovačević napaden takoj po tem, ko je poročal  o protestih na Trgu Krajine v Banjaluki, kjer se vsak dan zbira skupina 'Pravica za Davida', in po vrsti verbalnih napadov in političnih pritisikov na novinarje BNTV, s strani predsednika Republike srbske Milorada Dodika in ostalih funkcionarjev vladajoče koalicije v tej entiteti," so zapisali na BNTV.

Kovačevićevi kolegi ob tem opozarjajo, da je Dodik pogosto "usmerjal svoje javno in politično delovanje na novinarje in medije, jih poniževal in žalil na najbolj primitivne načine. Razglašal jih je za sovražnike, vohune in tuje plačance, ter jih tako spremenil v žive tarče in odprl prostor za neposredno nasilje nad njimi."

Uredništvo BNTV je pozvalo policijo, naj čim prej izsledi napadalca in zagrozilo, da v kolikor v petih dneh "javnost ne bo obveščena o vseh okoliščinah napada, vključno z imeni napadalcev in tistih, ki za njimi stojijo," bodo za neposredno odgovorne za to kriminalno dejanje smatrali "najvišje funkcionarje in institucije Republike srbskein novinarje vse BiH pozvali k protestom ter bojkotom vseh aktivnosti sedanjih oblasti v Republiki srbski."

Kovačević je pred napadom pokrival že 155. dan civilnodružbenih protestov, v katerih starši pokojnega Davida Dragčevića in ostali državljani pritiskajo na oblasti, naj raziščejo primer nepojasnjene smrti 21-letnega Davida.