Njihovo število raste

V državi prvič v zgodovini več prašičev kot Špancev

S.R.
22. 8. 2018, 10.06
Posodobljeno: 22. 8. 2018, 10.10
Deli članek:

Če bi danes vsak posamezen prebivalec Španije posvojil eno svinjo, bi jim ostalo še dobrih nekaj milijonov parkljastih pankrtov.

Profimedia
Vedno več jih je, a njihova življenja hitro ugasnejo.

Špansko okoljsko ministrstvo je pred veliko dilemo. Nedavno poročilo ministrstva je namreč razkrilo, da je leta 2017 število prašičev, namenjenih zakolu, prvič v zgodovini preseglo število prebivalstva. Prek 50 milijonov so jih našteli, medtem ko prebivalstvo Španije šteje približno 46,5 milijona duš.

Eksplozija na področju reje prašičev za zakol je posledica vse večjega povpraševanja po proizvodih iz prašičjega mesa, kot je na primer sloviti »jamon iberico« oziroma iberski pršut, katerega cena lahko doseže tudi po več sto evrov na kilogram. Množična proizvodnja tega pršuta močno škoduje okolju, z njo pa je z vidika varnosti hrane povezanih tudi več škandalov. Prašičje meso pogosto vsebuje veliko stresnih hormonov, kmetovalci pa se morajo pri proizvodnji iberskega pršuta posluževati precej zapletenega postopka in biti z enim očesom nenehno pozorni na ekološke vplive.

Od leta 2013 se je število prašičev povečalo kar za devet milijonov, povpraševanje pa še vedno presega ponudbo. Lani so tako proizvedli kar 4,3 milijona ton svinjine, pri čemer v Španiji pojejo zgolj četrtino tega mesa, ostalo izvozijo. Španija je v primerjavi z Dansko sicer še vedno pravi palček. Eurostat je na začetku leta denimo poročal, da imajo na Danskem na vsakih 100 prebivalcev kar 215 prašičev.