Podpora

Trumpu na dušo piha islamski skrajnež

J.P.
6. 8. 2018, 08.26
Posodobljeno: 6. 8. 2018, 08.33
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump uživa podporo islamskega skrajneža Abuja Hamze.

Profimedia
Abu Hamza bi ameriški zapor raje zamenjal za britanskega.

Zloglasni imam je svoj slavospev ameriškemu predsedniku prelil na več kot 40 strani dolgo pismo. In čeprav Abu Hamza domuje v ameriškem strogo varovanem zaporu ADX FLorence, je na tekočem z dogajanji v svetu.

60-letni Hamza je slep na eno oko in brez dlani, ki jo je nadomestil s kljuko. Mučita ga tudi diabetes in pretirano znojenje, zaradi česar se prha dvakrat na dan. Pismo je vključil v svojo prošnjo za vrnitev v katerega od britanskih zaporov.

Profimedia
Ted Kaczynski

STA
Džohar Carnajev

Lov na čarovnice

Donaldu Trumpu je v svoji značilni neberljivi pisavi predlagal vzpostavitev lastnega televizijskega kanala, s čimer bi se ognil tradicionalnim "lažnim in pokvarjenim" medijem, katere je očitno prezirata oba, kakor tudi Roberta Muellerja, posebnega tožilca, ki je vodil preiskavo ruskega vpletanja. Hamza je preiskavo označil za lov na čarovnice in Trumpa pozval, naj nadaljuje s svojim "plemenitim poslanstvom".

Klerik zaradi terorizma prestaja doživljenjsko zaporno kazen. Pred tem je v Veliki Britaniji šest let odsedel zaradi pozivanju k umoru in spodbujanju rasnega sovraštva, leta 2012 pa je bil izročen Združenim državam Amerike.

Omenjeni zapor je dom 410 zapornikom. Zasnovan je tako, da jih povsem odreže od zunanjega sveta.

Številni zaporniki, tudi Hamza, razen ene ure ves dan preživijo sami v svojih betonskih celicah. Tam svoje kazni prestajata tudi Ted Kaczynski, tako imenovani Unabomber, in Džohar Carnajev, napadalec na bostonski maraton leta 2013.