Svet

Macron prevzel odgovornost za škandal

J.P.
25. 7. 2018, 12.59
Posodobljeno: 25. 7. 2018, 13.14
Deli članek:

Oglasil se je prvič po incidentu in prevzel odgovornost.

Profimedia
Emmanuel Macron

Prejšnjo sredo se je pojavil posnetek, ki prikazuje pomočnika vodje kabineta predsednika Emmanuela Macrona, kako je med prvomajskimi protesti napadel dva protestnika. 26-letni Alexandre Benalla naj bi se pri tem izdajal za policista.

Na položaj ga je imenoval francoski predsednik (v preteklosti sta skupaj smučala in kolesarila) in ga nato tudi kaznoval s 15 dnevi suspenza. Če se ne bi vpletli opozicijski politiki, primer morda ne bi bil deležen tolikšne pozornosti.

Spregovorila oba

Macron je včeraj zvečer prvič spregovoril o incidentu. "Kar se je zgodilo 1. maja, je zame izdaja. Zgledna francoska republika ne prikriva napak. Če hočejo, da nekdo prevzame odgovornost, ta nekdo stoji pred vami. Odgovoren sem jaz in samo jaz, lahko pridejo k meni. Jaz odgovarjam Francozom. Jaz sem tisti, ki je zaupal Alexandru Benalli, jaz sem tisti, ki je potrdil kazen," je dejal francoski predsednik in dodal, da ne moreš biti voditelj le v času lepega vremena.

Profimedia
Alexandre Benalla je kolesaril in smučal s francoskim predsednikom.

Dan prej se je oglasil tudi Benalla. Dejal je, da je osupel spričo odziva medijev in politikov, saj da je, kot je povedal, ukrepal zoper človeka, ki sta napadla policiste. "Sprejela in opremila me je policija in mi dodelila različne položaje," je dejal. Ko je torej zagledal dva protestnika, moškega in žensko, ki sta se mu zdela podivjana, je na lastno pobudo pomagal pri njuni obravnavi. Pri tem ju menda ni poškodoval. Pojasnil je še, da sta bila aretirana in da se na to nista pritožila, a so ga v nedeljo zvečer vseeno obtožili nasilništva na javnem zborovanju, izdajanja za policista in poskusa uničenja dokaznega gradiva.

Po besedah njegovega odvetnika je incident prijavil sam.

Hoteli prikriti

Podobne obtožbe bremenijo tudi Macronovega nekdanjega telesnega stražarja Vincenta Craseja. Trije policisti pa, ki naj bi posnetek napada predali Benalli, so obtoženi kršenja svojih dolžnosti.

Benalla je moral zaradi zaslišanja v nedeljo odpovedati svojo poroko.