Bližnji vzhod

Izrael z dvema raketama patriot sestrelil sirsko letalo

STA/B.K.
24. 7. 2018, 17.30
Posodobljeno: 24. 7. 2018, 17.31
Deli članek:

Izrael je danes z uporabo dveh ameriških raket patriot sestrelil sirsko vojaško letalo, ki je kršilo izraelski zračni prostor. Neobičajen incident bi lahko povzročil dodatne napetosti v regiji.

Reuters
Raketni obrambni sistem Patriot.

Neimenovani vir sirske vojske je potrdil, da je Izrael streljal na eno od sirskih vojaških letal, ki pa je nad sirskim ozemljem izvajalo operacijo proti sirskim upornikom.

Po letu 2014 je to prvič, da je Izrael sestrelil kakšno sirsko vojaško letalo s posadko. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so od jutranjih ur zaznali povečanje notranjih spopadov v Siriji, ki vključuje tudi zračne sile.

Ob tem so v Izraelu dodali, da so v stanju najvišje pripravljenosti in bodo nadaljevali z ukrepi proti kršitvam leta 1974 sklenjenega dogovora o prekinitvi ognja med državama.

Izrael že več tednov v luči ofenzive sirske vojske ob podpori Rusije na jugu Sirije izpostavlja, da bo tudi s silo uveljavljal prekinitev ognja. Današnji incident se je zgodil dan po tem, ko je izraelska protizračna obramba proti Siriji izstrelila rakete.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v ponedeljek v Jeruzalemu sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, s katerim sta govorila tudi o razmerah v Siriji.

Izrael je med šestdnevno vojno leta 1967 na Golanski planoti Siriji odvzel okoli 1200 kvadratnih kilometrov ozemlja.