Rusija 2018

Žilavi Danci se niso dali do zadnje enajstmetrovke

STA/B.K.
1. 7. 2018, 23.04
Posodobljeno: 1. 7. 2018, 23.13
Deli članek:

Hrvaška nogometna reprezentanca je četrta četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V osmini finala je Hrvaška v Nižnjem Novgorodu po enajstmetrovkah premagala Dansko s 3:2 (1:1, 1:1, 1:1). Pred tem je v Moskvi Rusija prav tako po enajstmetrovkah s 4:3 (1:1, 1:1, 1:1) ugnala Španijo. Že v soboto je Francija v Kazanu s 4:3 izločila Argentino, Urugvaj pa v Sočiju z 2:1 Portugalsko.

Reuters

Hrvaški nogometaši, ki jih v četrtfinalu čaka Rusija, so bili pred dvobojem v vlogi favorita, a so vsi napovedovali težak obračun. To se je tudi zgodilo. Po silovitem začetku in po golu na eni in drugi strani je sledil bolj ali manj enakovreden obračun, ki se je prevesil v podaljšek in enajstmetrovke.

Hrvati so imeli že v podaljšku priložnost za zmago, a je kapetan Luka Modrić zapravil najstrožjo kazen. Toda pri izvedbi kazenskih strelov jih to ni kaznovalo, čeprav je danski vratar svoje delo izvrstno opravil. Junaka pa sta postala Danijel Subašić s tremi obrambami enajstmetrovk in Ivan Rakitić z odločilnim strelom.

Danci so že v prvi minuti povedli, potem ko je po avtu z desne strani žoga prišla v bližino vrat na drugi vratnici, kjer je bil Mathias Jorgensen in iz bližine zadel za 1:0.

Vsega tri minute pozneje so Hrvati izenačili, potem ko se je žoga od Thomasa Delaneyja odbila do Maria Mandžukića, ta pa jo je prav tako iz bližine poslal v mrežo za 1:1.

Reuters
Danski vratar Kasper Schmeichel je branil izvrstno.

Izid je ostal izenačen do konca rednega dela, sledili so podalški. Tam je  v 114. minuti Luka Modrić z izvrstno podajo v ogenj poslal Rebića, ki je že preigral vratarja Schmeichla, Nicolai Jorgensen pa je hrvaškega nogometaša spotaknil, nakar je sledila najstrožja kazen. Za strel z bele točke se je odločil Modrić, danski čuvaj mreže pa se je izkazal in strel obranil. Schmeichel je bil na mestu tudi po novem poskusu Modrića v 119. minuti.

Pri izvajanju enajstmetrovk pa so prvi Hrvatih zadeli Andrej Kramarić, Modrić in Rakitić, pri Dancih pa zgolj Simon Kjaer in Michael Krohn-Dehli. Eriksenu, Schoneju in Nicolaiju Jorgensenu je strele Subašić obranil, prav tako na drugi strani Schmeichel Milanu Badlju in Josipu Pivariću.