Prometni infarkt

Poleti se bodo na razgretem asfaltu vile kačje kolone

Polona Krušec/Novice Svet24
1. 7. 2018, 21.15
Posodobljeno: 1. 7. 2018, 21.31
Deli članek:

Izognite se prometno najbolj obremenjenim avtocestnim odsekom in v našem prispevku preverite, kdaj se to poletje, če ne želite obstati v koloni, raje ne odpravljajte na pot.

Wikipedia
Avtocestni križ.

V najtoplejšem letnem času je zaradi povečanega prometa, saj večina odhaja na dopust v priljubljene letoviške kraje (največkrat proti slovenski in hrvaški obali), ter sočasnih del na avtocestah pričakovati večje zastoje.

Po vzoru minulih let so možni celo poletni prometni infarkti, ki vas lahko v jeklene konjičke na razgretem asfaltu priklenejo tudi za več ur. Nekaj vode in hrane, predvsem pa poln rezervoar goriva je nekaj, za kar mora voznik pred potovanjem nujno poskrbeti. Preverili smo, kje in kdaj je v naslednjih dveh mesecih  pričakovati največjo gnečo.

Poletni prometni koledar nam podrobneje predstavi Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Tu najprej opozorijo na predvidena dela in zapore na območju nekaterih cestninskih postaj; te rušijo, tako da lahko vozniki zaradi spremenjene signalizacije tam pričakujejo občasne zgostitve prometa. Predvsem velja opozoriti na rušitvena dela na cestninskih postajah Log in Torovo.

Večilometrski zastoji

Kar zadeva konce tedna, bo po besedah Darsa precej problematična podravska avtocesta v smeri Hrvaške. »Vsakoletne izkušnje kažejo, da je še posebej julija in avgusta na avtocestnem odseku med Mariborom in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje izjemno povečan promet. Že nekaj let so zelo obremenjene zlasti sobote v juliju in avgustu, ko se ponavljajo tudi večkilometrski zastoji na koncu podravske avtoceste A4 in naprej po glavni cesti do mejnega prehoda Gruškovje na meji s Hrvaško. Ob zastojih je mogoče pričakovati tudi nesreče, ki lahko povzročijo nekajurne zaustavitve prometa. Na mejnem prehodu Gruškovje so mogoče daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje. Voznikom priporočamo, da pred odhodom na pot preverijo stanje na prehodih in uporabijo manj obremenjene,« svetuje Dars.

»S prvimi zastoji smo se na koncu podravske avtoceste pri Podlehniku soočili že prejšnjo soboto, 23. junija, trajali so od jutra pa do zgodnjega popoldneva. Dopoldne je bil zastoj dolg okrog štiri kilometre, popoldne se je že za polovico zmanjšal,« je pojasnil Dars, ki z drugimi deležniki – direkcijo za infrastrukturo, policijo in okoliškimi občinami – izvaja ukrepe za večanje pretočnosti.

Primorska avtocesta

Dars nam predstavi še druge posebnosti, ki bi lahko precej vplivale na promet na slovenskih avtocestah v poletnem času. »Do konca poletja bo na odseku primorske avtoceste A1 med Uncem in Postojno potekala sanacija viadukta Ravbarkomanda v smeri Ljubljane,« izpostavijo. Tu gre pričakovati izdatno gnečo vse vikende v tem poletju; ob sobotah bo več prometa v smeri Kopra, v nedeljo pa v smeri Ljubljane. Sicer je na celotni avtocesti A1 med Koprom in Ljubljano pričakovati zelo gost promet vseh naslednjih osem koncev tedna. Dars ob tem poudarja, da lahko letos pričakujemo kar do deset odstotkov več turističnega tranzita iz tujine prek naše države kot prejšnja leta, kar bo pomembno vplivalo na gnečo pri nas.

Bo besedah družbe za avtoceste bo med poletnimi vikendi problematična tudi ljubljanska zahodna obvoznica. »Tam je pričakovati zastoje zaradi povečanega prometa – turistov iz Nemčije in Avstrije, med predorom Šentvid in Brezovico. Zgostitve pričakujemo tudi na ljubljanski južni obvoznici,« navaja Dars.

STA
Gneča se obeta tako na avtocestah kot tudi na mejnih prehodih.

Kaj pa Gorenjska?

Ob vikendih prometno stanje ne bo kritično samo na primorski in podravski, ampak tudi na gorenjski avtocesti med Karavankami in Ljubljano. »Veliko turistov bo namreč iz Avstrije, Nemčije in bolj severnih držav Evrope potovalo proti hrvaški obali ter nazaj. Zelo obremenjen bo predor Karavanke, predvidoma še najbolj prva dva vikenda v juliju,« opozarja Dars. Obeta se tudi delna zapora avtocestnih odsekov med Brnikom in Vodicami ter med Vodicami in priključkom Ljubljana Šmartno. Do konca julija bodo tu postavljene začasne prometne signalizacije. Promet v obeh smereh vožnje bo potekal po dveh zoženih pasovih, kar lahko pomeni zastoje.

Izjemno gnečo je ob koncih tedna mogoče pričakovati tudi na mejnih prehodih. Najbolj obremenjeni bodo mejni prehodi Sečovlje, Starod, Jelšane in Gruškovje. Prometnoinformacijski center (Pic) priporoča, da vozniki uporabijo druge, manj obremenjene mejne prehode. Kateri so to, lahko bralci izvedo na spletni strani Pica.

Kako je bilo lani

Leta 2017 se je glede zgostitev prometa ob koncih tedna sicer pokazala neka sprememba. »Največja razlika, to je izboljšanje v dolžini zastojev, se je izrazila v zadnjih dveh sobotah v juliju in prvi soboti v avgustu, če govorimo o lanskem letu,« tolmači Dars. Izboljšanje razmer gre po ocenah družbe za avtoceste pripisati njihovim naporom, da voznike seznanijo o prometnih obremenitvah, zaradi česar so turisti prilagodili čas svojega potovanja in so se tako najbolj obremenjenim vikendom izognili oziroma svoje potovanje prestavili na druge dneve v tednu.