Na tujem o domačih razmerah

Cerar: "Da nihče noče v koalicijo s SDS, veliko pove o tej stranki"

T.L./STA
28. 6. 2018, 20.06
Deli članek:

Na vprašanje, ali torej odločitev o Milanu Brglezu ne pomeni povezovanja z SDS, je Cerar poudaril, da je že neštetokrat pojasnil, da SMC podpira stabilno, razvojno naravnano in svobodomiselno koalicijo na čelu s Šarcem.

Thierry Monasse/STA
Cerar si želi mesta predsednika Državnega zbora.

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju znova dejal, da si ne želi orbanizacije Slovenije in da njegova stranka SMC podpira prizadevanja Marjana Šarca za oblikovanje koalicije. Da nihče noče v koalicijo z Janezom Janšo in SDS, zelo veliko pove o tej stranki, je ocenil Cerar ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

V SMC dajejo po Cerarjevih besedah vso podporo Šarcu pri oblikovanju koalicije v dobro Sloveniji, je pa pot do te koalicije zahtevna.

"Ta hip se o njej pogovarja kar šest političnih strank. Zraven je nekje, upam, vključena tudi Levica kot nek partner, ki naj bi podpiral to koalicijo," je povedal.

Nekdanji predsednik DZ Milan Brglez je v pogovoru v oddaji Svet na Kanalu A potrdil, da je predsedniku stranke SMC Miru Cerarju predlagal sklic kongresa stranke, na katerem bi sam nastopil kot kandidat za predsednika stranke. Kot je dejal, se mu zdi povsem mogoče, da je bila ta napoved eden izmed razlogov za njegovo nedavno izključitev iz stranke. Pri tem je potrdil, da samega sklepa o izključitvi iz stranke še ni prejel. Izpodbijanja sklepa ne izključuje, a se mu to zdi malo verjetno, saj bi to potem postalo "tragikomedija". To, da so ga izključili iz stranke, pa ocenjuje kot "neumno piar potezo". Kot je dodal, pa je takšno potezo Cerarja in njegovega ožjega kroga na neki točki absolutno pričakoval.

Na vprašanje, ali se je z njegovo izključitvijo situacija v stranki spremenila in bo SMC mogoče požrla svoje besede ter šla v koalicijo z Janšo, zatrjuje, da je še vedno član poslanske skupine SMC, "tudi zato, da se kaj takega ne zgodi". Brglez namreč ostaja član poslanske skupine, saj je bil na ta položaj izvoljen s strani ljudstva. To pomeni, da mu ne smejo prepovedati sodelovanja na sejah stranke, a sam predvideva, da se bodo seje, na katerih ne bo zaželen, vseeno odvijale na stranki.

Ta hip v SMC pričakujejo zlasti to, da bo Šarec predložil zelo konkretne vsebine in da se bo vsebinski pogovor o koalicijskem sporazumu razvijal intenzivno.

Na vprašanje, ali torej odločitev o Milanu Brglezu ne pomeni povezovanja z SDS, je Cerar poudaril, da je že neštetokrat pojasnil, da SMC podpira stabilno, razvojno naravnano in svobodomiselno koalicijo na čelu s Šarcem in da so njemu poverili zaupanje.

"Vse manipulacije, ki vodijo v drugo smer, so popolnoma nesprejemljive," je še zatrdil in napovedal, da bo zvečer podal izjavo v povezavi z Brglezom.

Na vprašanje, ali se boji, da bodo Brglezu sledili drugi člani SMC, pa je Cerar ob prihodu na vrh odgovoril, da se ničesar ne boji.

V Bruslju tudi Plenković z Janšo

Hrvaški premier Andrej Plenković se je danes v Bruslju pogovarjal s predsednikom SDS Janezom Janšo. Izrazil mu je pripravljenost Hrvaške na pogovore o rešitvi vprašanja meje s Slovenijo po oblikovanju nove vlade. Plenković in Janša sta se udeležila srečanja voditeljev strank članic Evropske ljudske stranke (EPP), ki je potekalo pred vrhom EU.

"Janši sem povedal, da smo se pripravljeni pogovarjati s slovenskimi prijatelji, da bi z diplomatskimi in dvostranskimi sredstvi našli rešitev tega dolgo odprtega vprašanja," je Plenkovićevo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Plenković je še izrazil upanje, da se bo oblikovala nova slovenska vlada ter da bodo potem znova stekli pogovori med Zagrebom in Ljubljano.

Plenković je v minulih dneh že večkrat napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvirja, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Menil je, da bi državi tako lažje prišli do rešitve spora kot pa s tožbo, ki jo Slovenija zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe o meji med državama namerava vložiti proti Hrvaški pred Sodiščem EU.

Janša se je sicer danes v Bruslju udeležil tudi slovesnega odprtja konferenčne sobe v Evropskem parlamentu, ki se imenuje po Jožetu Pučniku, enem od očetov slovenske države.

SDS je prejela največ glasov na junijskih parlamentarnih volitvah, po katerih sedaj potekajo pogovori med parlamentarnimi strankami o oblikovanju vladne koalicije.