»Pot smrti«

Otrokom migrantom s čevljev režejo podplate in jih pošiljajo nazaj čez mejo

S.R.
15. 6. 2018, 10.57
Posodobljeno: 15. 6. 2018, 15.21
Deli članek:

Nevladna organizacija Oxfam je postregla z dramatičnimi podrobnostmi glede obravnave mladoletnih migrantov na italijansko-francoski meji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Francija na podlagi Dublinske uredbe migrantov otrok ne more oziroma sme vračati v Italijo, če tam zaprosijo za azil. Evropska zakonodaja tudi določa, da je treba otroke brez spremstva zaščititi ter da imajo tisti, ki za azil zaprosijo v eni državi, pravico do selitve v državo, kjer prebivajo njihovi družinski člani.

Oxfam je francosko mejno policijo dva meseca po obtožbah, da poneverjajo datume rojstva otrok migrantov brez spremstva, da bi jih kot odrasle lahko poslali nazaj v Italijo, obtožil, da tudi komaj 12 let stare otroke migrante zadržujejo v celicah brez hrane in vode, poroča britanski Guardian.

V poročilu jim očitajo tudi, da jim s čevljev režejo podplate, iz mobilnih telefonov odstranjujejo SIM kartice in jih tako onemogočene pošiljajo nazaj v Italijo. Navajajo še primer »zelo mlade« deklice iz Eritreje, ki naj bi jo prisilili, da je s 40 dni starim dojenčkom v naročju po makadamski cesti pešačila nazaj v obmejni kraj Ventimiglia. Poročilo sicer temelji na navedbah Oxfamovih sodelavcev, partnerskih organizacij in pričevanju samih otrok. »Policisti nanje kričijo, se jim smejijo in jim govorijo ‘tukaj nikoli ne boš prečkal meje’,« pa je dogajanje opisala Daniela Zitarosa iz italijanske humanitarne organizacije Intersos.

Spor zaradi ladje

Pri Oxfamu ocenjujejo, da je v Italijo leta 2017 prispelo 17.337 otrok migrantov, pri čemer naj bi jih bilo kar 91 odstotkov otrok brez spremstva.

Med Italijo in Francijo so odnosi na področju migracij vse bolj napeti. Italija je svojo sosedo ta teden denimo obtožila hinavščine, češ da ni pripravljena deliti bremena migrantske krize. S tem se je odzvala na besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je Italijo označil za cinično in neodgovorno državo, ker je zavrnila pristanek ladje Aquarius. Ta je imela na krovu 629 migrantov, rešenih iz Sredozemskega morja. Italijanski novi notranji minister Matteo Salvini, znano po protimigrantskih stališčih, je na drugi strani Francijo obtožil, da je od januarja do maja letos na svoji meji obrnila hrbet 10.524 migrantom.

Večina migrantov mejo prečka z vlakom ali pa preko izjemno nevarne gorske poti, imenovane »pot smrti.« Dobrodelne organizacije ocenjujejo, da je med prečkanjem italijansko-francoske meje lani umrlo najmanj 12 ljudi.