Predvolilna poteza

Plačali so jih, da so igrali strankarske navijače

G.G.
13. 5. 2018, 11.08
Deli članek:

Med inovativne pristope v predvolilni bitki sodi manever štaba kandidata za premierja kanadske pokrajine Ontario.

Profimedia
Doug Ford, ki ga nekateri primerjajo z Donaldom Trumpom, se je opravičil zaradi poteze njegove strankarske kolegice.

Doug Ford velja za favorita v tekmi za vpliven položaj premierja v pokrajini Ontario, ki šteje kar 40 odstotkov prebivalcev Kanade. Volitve bodo 7. junija, kot je navada, pa v predvolilnem obdobju potekajo številna soočenja kandidatov.

Na ponedeljkovem javnem soočenju kandidatov največjih strank se je kar trlo Fordovih pristašev. Nekoliko nerodno je bilo, da so bili nekaterih izmed njih za navijanje plačani. Še več, Guardian se je dokopal do kopij elektronskih sporočil, iz katerih je razvidno, da lokalna agencija išče 20 igralcev, ki bi na predvolilnem soočenju zaigrali v vlogi strankinih simpatizerjev. Za ploskanje in vzklikanje v podporo progresivni konzervativni stranki so jim obljubili plačilo 75 kanadskih dolarjev (49 evrov) na uro.

Eden od igralec, ki je prejel in tudi zavrnil nespodobno ponudbo, je za Guardian povedal, da je bil zgrožen. Dodal je, da so nekateri njegovi kolegi zagotovo sprejeli solidno plačano igranje.

Ford je najprej zavrnil očitke, nato pa priznal, da je prišlo do »nakupa«. Za to je okrivil njegovo kolegico na kandidatni listi, ki naj bi postopala na lastno pest.