Brezsrčno

Hrvaški policisti begunce pretepejo, okradejo in potisnejo čez mejo

Luka Tetičkovič/Novice Svet24
13. 5. 2018, 10.23
Posodobljeno: 13. 5. 2018, 10.25
Deli članek:

Hrvati mejo branijo z nelegalnim zavajanjem prosilcev za azil. Najprej so jih potiskali nazaj v Srbijo, zdaj so jih začeli pošiljati tudi v Bosno in Hercegovino, po poročanju beguncev celo med minska polja.

Reuters
Družina 6-letne Madine, ki jo je med nelegalnim potiskom nazaj povozil vlak, med žalovanjem ob njenem skromnem grobu.

Mednarodna in hrvaške humanitarne organizacije opozarjajo na skrb vzbujajoč trend hrvaških policistov, da migrantom ne omogočijo prošnje za azil in jih z nasiljem in zavajanjem potiskajo nazaj v Srbijo.

»Številnim beguncem niso omogočili stika s prevajalcem, niti jim niso dali dokumentov, ki bi potrjevali, da se je uradni postopek sprožil. Ljudje, ki smo jih intervjuvali po nevarnem prečkanju srbsko-hrvaške meje, so bili podvrženi sistematičnim verbalnim in fizičnim zlorabam,« so v poročilu zapisali aktivisti organizacij Are you syrious in Centar za mirovne studije.

Izrazit vzorec zlorabe pooblastil

Hrvaška policija begunce po navadi z vozili odpelje do odročnih mest ob meji s Srbijo, piše v poročilu. Pogosto k staremu železniškemu poslopju med Tovarnikom in Šidom. Sledi pretepanje s palicami in gumijevkami. Ena skupina beguncev trdi, da so jih policisti ustrahovali s streli v zrak, več drugih virov je aktivistom povedalo, da je ustrahovanje z izvlečenim strelnim orožjem nekaj vsakdanjega.

Hrvati begunce, ki jim je uspelo priti do Zagreba, nadalje zavajajo, da je azilni postopek sprožen, zato naj sedejo v vozilo, s katerim da jih bodo odpeljali do sprejemnega centra, nato pa jih odpeljejo do srbske meje in jih potisnejo čeznjo ob uporabi prej opisanih metod.

Are you Syrious
Hrvaški policisti so afganistanskemu državljanu zlomili mobilni telefon, nato so ga še okradli in pretepli.

Med potiskom nazaj umrla 6-letna deklica

Mediji smo že poročali o primeru šestletne afganistanske deklice Madine Husini, ki je skupaj z materjo in še petimi drugimi otroki 21. novembra lani prečkala zeleno mejo med Srbijo in Hrvaško. Ko so jih prestregli hrvaški policisti, jim niso omogočili mednarodne zaščite, temveč so jih usmerili proti srbski meji. Mati jih je rotila, naj jim zaradi slabega vremena omogočijo vsaj prenočiti, vendar »so bili nehumani«. Med hojo proti meji je po tirih pripeljal vlak. Večina družine se je umaknila na varno, razen Madine, ki jo je vlak zadel. Družina jo je odnesla do hrvaških policistov in prosila za medicinsko pomoč. Policisti so družino zaprli v policijsko vozilo, deklico pa je pozneje odpeljalo reševalno vozilo, pri čemer so materi onemogočili, da bi ostala pri hčerki. Družino so nato deportirali v Srbijo, ne da bi jo obvestili, kje in kako lahko stopi v stik s svojim družinskim članom. Deklica je umrla, hrvaško notranje ministrstvo pa je zanikalo, da je družina »vstopila v državo pred smrtjo deklice ali da je mejna policija igrala kakršnokoli vlogo pri izpostavljanju dekleta vlaku«.

Ministrstvo je zanikalo tudi obstoj posnetkov, narejenih s termokamerami, saj da so se ti izgubili zaradi »tehničnih težav«. Na laž jih je pozneje postavil strojevodja, ki je upravljal vlak. Povedal je, da je videl skupino ljudi, ki so ob železniških tirih šli iz Tovarnika proti Šidu.

Pretepli, okradli in potisnili nazaj

Aktivisti med 18 individualnimi primeri navajajo tudi dogodek z 18. januarja letos, ko so policisti ustavili skupino štirih moških afganistanskega rodu. Dva med njimi sta bila mladoletna brata, kar policistov ni ustavilo, da ju ne bi pretepli. Enega od mladoletnih so policisti obtožili, da je tihotapec, nakar so mu vzeli mobilni telefon in ga zlomili. Po pretepu so beguncem vzeli še 230 evrov, dva mobilna telefona in dve rezervni bateriji. Nato so jih seveda potisnili prek srbske meje.

Šest ur zmrzoval v policijskem avtomobilu

Dan pred tem, 17. januarja, so hrvaški policisti pri prečkanju meje v tovornjaku zalotili dva afganistanska državljana. Potem ko so zbrali njune osebne podatke in izpolnili neznane formularje, ki jih niso dali na vpogled, so enega od obeh zaprli v policijsko vozilo in klimatiziranje nastavili na najnižjo temperaturo. Po vsaj šestih urah zmrzovanja v improvizirani zamrzovalni skrinji so begunca brez čevljev predali srbskim mejnim policistom. V Srbiji ga je sodnik za prekrške spoznal za krivega nelegalnega prečkanja meje in ga oglobil s 50 evri kazni. Ker begunec denarja ni imel, je bil pet dni pridržan v zaporu v Sremski Mitrovici.