Inavguracija

Bo Putin prehitel diktatorja Stalina?

T.L.
7. 5. 2018, 10.36
Posodobljeno: 7. 5. 2018, 11.43
Deli članek:

Putin je na oblasti že 18 let, pred njim je nov šestletni mandat.

Profimedia
Vladimir Putin z novim šestletnim mandatom.

Danes je dan, ko je po marčevskih predsedniških volitvah Vladimir Putin (65) prisegel za četrti predsedniški mandat na čelu države. Na oblasti je - ali v vlogi predsednika države ali predsednika vlade - že 18 let in nasprotniki njegovo vladavino že primerjajo z vladavino carja.  

Profimedia
Vse je pripravljeno za inavguracijo

Putin je znova prisegel kot predsednik kljub burnemu koncu tedna, ko so varnostne sile na protestih po 19 ruskih mestih aretirale okoli 1000 ljudi. Pobudnik protestov, ki je potekal pod sloganom "On ni naš car", je bil opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki se je za kratek čas tudi znašel v skupini aretiranih, ko se je skušal pridružiti sobotnemu protestu. 

Na slovesnosti v Kremlju, ki se je je udeležilo okoli 5000 gostov, je Putin prisegel, da bo branil svojo domovino, ščitil interese njenih državljanov in spoštoval ustavo. Inavguracija je bila manj pompozna od tiste iz leta 2012.

Putin je na predsedniških volitvah dobil več kot 76 odstotkov glasov podpore, kar je njegov najboljši volilni rezultat. Mednarodni opazovalci so sicer poročali o številnih kršitvah, ki da so se dogajale na voliščih, vendar pa je vse skupaj ostalo le pri poročilih.   

Profimedia
V soboto so aretirali okoli 1000 ljudi, ki so protestirali proti Putinu.

Domači nasprotniki Putinu očitajo, da spodkopava demokracijo v Rusiji, da bi opozicijske stranke obdržal izven parlamenta in si skupaj z zavezniki oblast v svojih rokah še vnaprej.  

Avgusta 1999 ga je predsednik Boris Jelcin imenoval za predsednika ruske vlade, po Jelcinovem odstopu pa ga je nadomestil Putin. Na predsedniških volitvah leta 2000 je bil izvoljen v prvem krogu, leta 2004 je bil ponovno izvoljen, nato se je leta 2008 umaknil in bil imenovan na položaj predsednika vlade, medtem ko je položaj predsednika države zasedel njegov varovanec Dimitrij Medvedjev. Umik Putina s položaja predsednika države ni bil povezan z njegovo "dobro voljo", ampak dejstvom, da je bil lahko po ruski ustavi na položaju predsednika največ dva zaporedna mandata. Dvomov, kdo v resnici vodi Rusijo, tudi v času predsedovanja Medvedjeva, ni bilo.  

Leta 2012 se je Putin vrnil na mesto predsednika države, tokrat z šestletnim mandatom. Ko bo leta 2024 zaključil četrti mandat na položaju predsednika države, bo Putin na oblasti že skoraj četrt stoletja. Še vedno pa bo zaostajal za sovjetskim diktatorjem Josipom Stalinom, ki je držal oblast v svojih vajetih kar 31 let. Resda pa bo Putin zaostal tudi za ruskima carjema Aleksandrom II (26 let) in Nikolasom I (30 let). vendar pa je leto 2024 še daleč in kdo ve, kakšne adute še ima v rokah Putin.