Finska

Poskusnega obdobja z univerzalnim temeljnim dohodkom ne bodo podaljšali

G.G.
23. 4. 2018, 21.10
Posodobljeno: 23. 4. 2018, 21.40
Deli članek:

Finska vlada se je odločila, da ne bo nadaljevala s poskusom, v katerem je 2000 brezposelnih državljanov mesečno prejemalo 560 evrov univerzalnega temeljnega dohodka (UDT).

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Podporniki univerzalnega temeljnega dohodka so upali, da se bo koncept prijel in se razširil tudi po drugih državah ter s tem nadomestil tradicionalni sistem socialnih prejemkov. Danes pa je finska vlada sporočila, da po dvoletnem poskusnem obdobju ne bo podaljšala tega eksperimenta, ki se zaključi konec leta. Podrobnosti učinkov UDT bodo na podlagi analiz sporočili šele sredi naslednjega leta. So pa že dejali, da razmišljajo o drugačnih spremembah sistema socialnih pomoči.

Finska vlada se je tega družbenega poskusa lotila z namenom, da bi zmanjšali revščino, se izognili birokratskim postopkom in iskalcem zaposlitve omogočili manj stresno obdobje in večjo varnost. Prejemek 560 evrov je bil sicer enak prejemku minimalne denarne socialne pomoči, namenjen pa je bil le brezposelnim.

Eden od glavnih pomislekov skeptikov je vprašanje ekonomske upravičenosti UDT, obstaja pa tudi dilema, komu vse ga nameniti - brezposelnim, mladim, starejšim, nemara tudi zaposlenim.  

V Švici so volivci leta 2016 na referendumu zavrnili možnost uveljavitve UDT. Poskusni projekti pa potekajo v nekaterih nizozemskih, kanadskih in italijanskih mestih.