Umetno mesto

DJ zabave tudi v Saudovi Arabiji?

R.T.
5. 4. 2018, 15.24
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 15.29
Deli članek:

Na obali rdečega morja se pripravlja nekaj neverjetnega.

Reuters
Rijad, prestolnica Saudove Arabije, ponoči.

Saudova Arabija že dlje časa vlaga enormna sredstva v postavljanje novih mest – tehnoloških in gospodarskih središč. Eno izmed njih je KEAC, ki je zamišljeno kot logistični in proizvodni center. Mesto, v katerem bosta prebivala dva milijona ljudi, bo veliko približno toliko kot Bruselj, primarno sicer ni namenjeno turizmu, a Saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman ima z novimi mesti velike plane. To se je pokazalo v petek, ko je v nastajajočem mestu zapel egiptovski pevec Tamer Hosny.

»Ideja je, da povišamo zanimanje, potrošnjo in v mestu ustvarimo delovna mesta, ki bodo pomenila tudi več prebivalcev,« je o projektu dejal Fahd al-Rašid, generalni direktor podjetja Emaar Economic City, ki gradi mesto KEAC.

Dubaj v Združenih Arabskih Emiratih je dokazal, da lahko tudi arabsko mesto postane masovna turistična destinacija, a posnemati njihov model bi pomenilo prelom s konzervativnejšo Saudijsko religijsko in politično kulturo. »Poleg gradnje hotelov in marketinga se morajo vprašati tudi, koga želijo privabiti,« pravi Ayham Kamel iz gospodarske svetovalne firme Eurasia Group.

Poleg tega je v Saudovo Arabijo mnogo težje vstopiti kakor v denimo Združene Arabske Emirate ali celo Katar. Nova zakonodaja, ki bi omogočila izdajo turističnih viz sicer že čaka na kraljev podpis, a napredovanje k zmernejši obliki Islama bi se lahko izkazala za mnogo trši oreh.