Več nezakonitih prehodov v Beli Krajini

"Ni potrebe, da bi strašili ljudi." Domačini premraženim in mokrim migrantom ponudijo pomoč

G.G./STA
5. 4. 2018, 14.11
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 14.20
Deli članek:

Po zatišju v lanskem letu se je v prvih treh mesecih povečalo število nezakonitih prehodov državne meje med Slovenijo in Hrvaško.

M.B.J.
Migranti državno mejo prehajajo tam, kjer ni začasnih tehničnih ovir.
Tekoči podatki, ki še niso povsem dokončni, kažejo, da se je v prvem kvartalu letošnjega leta število nezakonitih prehodov meje glede na začetek lanskega leta dvignilo za 203 odstotke. V obdobju od 1. januarja do 31. marca letos so jih tako policisti na območju Slovenije obravnavali 612.

Najbolj vroče območje je trenutno v Beli krajini, še zlasti v občini Črnomelj, kjer iskalci boljšega življenje brodijo čez Kolpo.

Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da "glede na število migrantov situacija ni alarmantna, zato tudi ni potrebe, da bi policija stopnjevala ukrepe in strašila ljudi. Prav tako je pomembno, da tudi lokalne oblasti ne povzročajo prekomerne in nepotrebne panike med ljudmi," so odgovorili črnomaljskim občinarjem, ki so vprašali za nasvet.

In kaj kažejo številke? Policija je na območju Črnomlja letos obravnavala 153 nezakonitih prehodov državne meje, januarja 55, februarja 65 in do 28. marca 33, medtem ko v letu 2017 primerov nezakonitega prehoda državne meje niso zaznali. Obravnavali so tudi en primer vloma v lesen pomožni objekt, kjer so migranti prespali. V drugem primeru pa je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru. Niso pa prejeli niti ene prijave in niso obravnavali ogrožanja varnosti ali nasilja.

"Občani so v nekaj primerih klicali policijo na številko 113 ter obvestili o osebah, ki so skozi odprta ali odklenjena vrata vstopile v hišo in zaprosile za pomoč. Po prečkanju meje so migranti večinoma namreč mokri, premraženi, podhlajeni in pogosto lačni, domačini pa jim ponudijo pomoč - suha oblačila, hrano in pijačo. Domačini so v vseh primerih tudi brez posebnih navodil reagirali trezno in ustrezno," so navedli na ministrstvu. Občanom kljub temu predlagajo, naj ne opuščajo običajnih samozaščitnih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavu sumljivih oseb pa nemudoma obvestijo policiste na številko 113.

V lanskem letu se je spremenila tudi struktura migrantov glede na njihovo državljanstvo. Najpogosteje so obravnavali državljane Alžirije, Pakistana in Maroka, medtem ko so lani z naskokom prednjačili državljani Afganistana, sledili so državljani Turčije, Kosova in Pakistana.