Za bolne otroke gre

Križenosec prispel na cilj! Sprejel ga je premier

G.G.
5. 4. 2018, 13.13
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 14.27
Deli članek:

Saša Pavlić je prispel na cilj. S križem na hrbtu. Sprejel ga je hrvaški premier Andrej Plenković.

Saša Pavlić / Twitter
Saša Pavlić z nošenjem križa upa, da bo med odgovornimi prebudil občutek za smiselno porabo proračunskega denarja.

Saša Pavlić / Twitter
Mož, ki je Saši priskočil na pomoč pri nošenju križa.

Nekaj pred 11. uro je Pavlić zakorakal na Markov trg v središču hrvaške prestolnice. S ploskanjem so ga pozdravili zbrani, ki pa jih ni bilo toliko kot je pričakoval. Pred vstopom v vladno stavbo se je Pavlić obrnil k podpornikom: »Kaj naj rečem tem ljudem? Odcepljeni so od naroda, od vsega. Naši politiki ne cenijo življenja otrok. Res ne moremo nekaj sto otrokom nuditi, kar nujno potrebujejo? To je vprašanje za vse,« je govoril Pavlić, ki ga je nato sprejel predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. Po sestanku je dejal, da je njegov podvig zaključen in da se vrača k družini.

Za spletni portal Index so nekaj besed povedali tudi tam zbrani starši hudo bolnih otrok. »Prišli smo, da podpremo Saša. Njegovo dejanje je plemenito. Ne verjamem pa, da bo to kaj spremenilo razmere na bolje. Otroci bi morali biti naša prioriteta,« je dejala ena od tam zbranih.

43-letni Pavlić se je za pohod od Reke do Zagreba odločil, ko ga je razhudila novica v hrvaških časnikih o hudo bolnih otrocih, za katere ministrstvo za zdravje ne nameni denarja. Na naslednji strani pa je naletel na članek o tem, kako država namenja velike proračunske zneske za nakup starih izraelskih vojaških letal. Hitro je stopil v akcijo. Na hrbet si je naložil velik lesen križ, nanj pa pritrdil napisa "Sklad za zdravila - 27.338 kun" in "Sklad za vojaška letala - tri milijarde kun". S tem želi javnost opozoril na omenjeni problem, obenem pa k spremembi poziva tudi politiko.

Med hojo je naletel na številne podpornike, ki so mu v težkih trenutkih, ko je bil že izmučen in ga je bolela noga, pomagali nositi križ.