Hoja za dober namen

Križev pot podjetnika in očeta dveh otrok: za vojaška letala je denar, za bolne otroke ne!

G.G.
2. 4. 2018, 19.51
Deli članek:

Zakaj se je Rečan Saša Pavlič s križem na hrbtu peš podal na pot z Reke v Zagreb?

Saša Pavlić / Twitter
Saša Pavlić z nošenjem križa upa, da bo med odgovornimi prebudil občutek za smiselno porabo proračunskega denarja.

Pavlić je ob srkanju kavice bral časopis in postal vznemirjen. Prebral je reportažo o hudo bolnih otrocih, za katere ministrstvo za zdravje ne nameni denarja. Na naslednji strani pa je naletel na članek o tem, kako država namenja velike proračunske zneske za nakup starih izraelskih vojaških letal. "Pomislil sem, nekaj moram storiti," je povedal Pavlić v pogovoru za Jutarnji list. 

In krenil je v akcijo. Na hrbet si je naložil velik lesen križ, nanj pa pritrdil napisa "Sklad za zdravila - 27.338 kun" in "Sklad za vojaška letala - tri milijarde kun". S tem želi javnost opozoril na omenjeni problem, obenem pa k spremembi poziva tudi politike.

"Želim, da vlada seže v vodnjak, v katerem je našla 500 milijonov dolarjev (oz. tri milijarde kun) in sklad za zdravila za redke bolezni napolni z vsaj desetimi odstotki tega zneska," je povedal 43-letni Pavić, sicer podjetnik in oče dveh otrok, ki na srečo na potrebujeta zdravstvene pomoči. Doslej si je že pridobil številne simpatije. Ljudje so ga pričakali, mu prinesli hrano, pijačo, z njim poklepati, mu vlivali pogum in mu celo v roke stiskali bankovce - namenjene za njegov boj, za otroke. Ko so mu danes nekoliko pošle moči, se je našel občan in prevzel križ na svoj hrbet.

Pavlić pričakuje, da bo križ na Markovem trgu v Zagrebu, kjer je tudi sedež vlade, nekdo prevzel. Tja naj bi predvidoma prispel v torek.