Diplomacija

Rusija, Turčija in Iran želijo umik ameriških vojakov iz Sirije

B.K.
5. 4. 2018, 12.17
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 12.24
Deli članek:

Na srečanju so se voditelji treh regionalnih sil strinjali, da je potrebno delovati proti separatizmu in spodbijanju suverenosti in teritorialne integritete Sirije.

Reuters
Hasan Rohani, Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin.

V sredo so se v Turčiji srečali voditelji treh regijskih sil. Ruski predsednik Vladimir Putin ter njegova kolega iz Turčije in Irana Recep Tayyip Erdogan ter Hasan Rohani so se strinjali, da mora Sirija ostati nerazdeljena.

Voditelji so bili predvsem nezadovoljni z ameriško prisotnostjo v Siriji, ki  po mnenju Rohanija ni obrodila želenih sadov. ZDA »niso uspele strmoglaviti sirskega režima,« je dejal iranski predsednik. »Želeli so širiti nestabilnost, da bi lahko vzdrževali lastne interese, a jim ni uspelo.«

Združene države Amerike v Siriji podpirajo večinoma kurdske Sirske demokratične sile (SDF), ki so izpod jarma Islamske države uspešno osvobodile skoraj tretjino sirskega ozemlja, vzhodno od reke Evfrat. To pa jih je obrnilo proti zaveznici Turčiji, ki je januarja začela z ofenzivo proti Kurdom na severuzahodu Sirije. Tako za Turčijo opozicija režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada trenutno ni več prioriteta.

A turški režim še vedno podpira sirske upornike, ki se na zahodu države borijo proti Sirski vojski in milicam zvestim Asadu, prav tako širitev vojaške operacije proti vzhodu skrbi Iran. »Turška dejanja v Siriji, pa naj gre za Afrin, Tal Rifaat ali kateri koli drug del Sirije, morajo biti zaustavljena takoj, ko bo to mogoče,« je pred včerajšnjim srečanjem za tiskovno agencijo Reuters dejal neimenovan iranski uradnik.

Kljub razlikam pa so se voditelji, katerih skupna točka je umik ameriških sil, osredotočali predvsem na polja sodelovanja. Ta so sicer redka. Večinoma so govorili o evakuaciji civilistov iz uporniških enklav, ki jih že od začetka leta intenzivno obstreljujejo ruska letala.

Ameriški predsednik Donald Trump sicer že nekaj časa namiguje, da bo ameriške sile umaknil iz Sirije, saj da imajo od vojne samo izgubo. A zmanjšati želi tudi iranski vpliv v regiji, kar pa bo težko storil brez vojaške prisotnosti v Siriji.