Katastrofa

Fiziki ugotovili, kdaj in kako se bo končalo vesolje

R.T.
5. 4. 2018, 11.13
Posodobljeno: 5. 4. 2018, 21.54
Deli članek:

Končalo se bo enako kot se je začelo – z velikim pokom.

Profimedia
Hiperion je glede velikosti primerljiv z bližnjimi nadjatami, vendar ima zelo drugačno strukturo (fotografija je arhivska).

Raziskovalci z britanske univerze Harvard so v nedavni študiji, objavljeni v znanstveni reviji Physical Review D zapisali, da bo svet končal podobno kot se je začel, z zelo velikim pokom.

Vzrok končnega poka naj bi bila destabilizacije enega izmed temeljnih delcev našega vesolja – Higgsovega bozona. Bozon, ki daje vsej materiji maso, je majhen delec, obstoj katerega so nedavno potrdili v eksperimentu, izvedenem v velikem hadronskem trkalniku v švicarskem Cernu.

Profimedia
Rimska cesta.

Ko se bo destabilizacija zgodila, bo svet eksplodiral v velik energijski mehurček, ki bo uničil vso materijo v vesolju. Najbolj nenavadno pa je dejstvo, da se je ta proces morda že začel. Čeprav so fiziki potrdili obstoj Higgsovega bozona, so tega namreč locirali preko njegovih sledi, saj samega delaca ne morejo opazovati. Zato tudi ne vemo, v kateri fazi je proces destabilizacije.

Nihče izmed nas velikega zaključka ne bo dočakal, zgodil se bo namreč čez približno 11 bilijonov let, sama Zemlja in naše osončje pa bosta umrla že mnogo, mnogo prej.