Slovenija/Slovaška

Cerarjev odstop povzročil zmedo v tujih medijih

B.K.
16. 3. 2018, 07.43
Posodobljeno: 16. 3. 2018, 07.48
Deli članek:

Tuji mediji so si včeraj glavo razbijali zaradi Slovenije in Slovaške.

STA
Cerar je bil dobro usklajen s slovaškim kolegom.

V četrtek so se mnogi že od zgodnjega jutra praskali po glavi. Mediji so namreč poročali o dveh, skoraj identičnih novicah. Zaradi odločitve ustavnega sodišča je odstopil slovenski premier Miro Cerar, odstopil pa je tudi slovaški premier Robert Fico, zaradi pritiska opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka.

Najbolj so se zmotili pri finski tiskovni agenciji FTT, kjer so popoldan objavili popravek, saj so v zgodnejših urah zamenjali Slovenijo in Slovaško, poroča portal politico.eu.

Zmedo so naslovili tudi na britanskem BBC, kjer so vse zmedene bralce potolažili, da niso edini, ki imajo probleme z ločevanjem naše države od Slovaške.

Profimedia
Slovaška se je z odstopom Roberta Fica verjetno izognila predčasnim volitvam.

V prvi vrsti se motijo mnogi twitteraši, so zapisali na BBC in navedli pogoste napake o izvoru ameriške prve dame Melanie Trump.

Motijo pa se celo organizatorji športnih dogodkov – lani so na svetovnem prvenstvu slovaški navijači morali namreč z žvižgi utišati slovensko himno, ki je igrala v čast njihovih reprezentantov.

Britanska medijska hiša je ob tem spomnila še na znano izjavo nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega, ki je po srečanju s slovenskim političnim vrhom novinarjem dejal, da se je srečal s premierjem Slovaške. Imena držav pa je pred leti zamenjal celo naš italijanski sosed Silvio Berlusconi, ki je takratnega slovenskega kolega Antona Ropa prav tako označil za slovaškega premierja.