Razkritje

Skrivno življenje Kim Džong-una: po potrebi je postal Josef

T.L.
28. 2. 2018, 09.28
Posodobljeno: 28. 2. 2018, 09.43
Deli članek:

Diktatorska družina najbolj izolirane države na svetu je očitno pod lažnim imenom potovala tja, kamor sodržavljani niso smeli.

Reuters
Kim Džong-un je postal Josef.

Severnokorejski vodja Kim Džong-un in njegov pokojni oče Kim Džong-il sta uporabljala lažni brazilski imeni, s katerima sta v devetdesetih letih prejšnjega stoletja skušala dobiti vizo za potovanje po zahodnih državah, poroča agencija Reuters, ki je informacijo pridobila od petih različnih virov in oseb, ki so bili člani varnostnih služb.

Poročila o potovanjih severnokorejske diktatorske družine s pomočjo lažnih dokumentov se tokrat v javnosti niso pojavila prvič, vendar pa doslej niso obstajali konkretni dokazi o tem. So pa zdaj fotokopije obeh lažnih potnih listov prvič objavili pri Reutersu. Japonski časnik Yomiuri Shimbun je že leta 2011 poročal, da je Kim Džong-un še kot otrok obiskal Tokio z brazilskim potnim listom.

Reuters
Kim Džong-il z lažnim imenom Ijong Tchoi.

V potnem listu Kim Džong-una je zapisano, da je Josef Pwag rojen 1. februarja 1983. O Kim Džong-unu je znanega tako malo, da ni poznan niti njegov datum rojstva. je pa potrjeno, da je bil star med 12 in 14 let v času, ko je bil lažni potni list izdan. Kim Džong-un se je sicer izobraževal na mednarodni šoli v švicarskem Bernu, kjer se je predstavljal kot sin uradnega voznika severnokorejskega veleposlaništva.

Potni list Kim Džong-ila kaže poleg imena Ijong Tchoi, da je bil rojen 4. aprila 1940. V resnici se je Kim Džong-il rodil leta 1941, umrl pa leta 2011.

"Na osnovi brazilskih potnih listov sta prišla na tujih veleposlaništvih do potrebnih viz. To kaže na željo po potovanju, hkrati pa tudi poskus organizacije morebitne poti potovanje v primeru pobega," je za Reuters dejal eden od sogovornikov. Severnokorejsko veleposlaništvo v Braziliji odkritja ni želela komentirati, je pa brazilsko ministrstvo za zunanje zadeve potrdilo, da so že uvedli preiskavo.

Vir iz Brazilije je za Reuters dejal, da sta bila potna lista kot zakonita dokumenta poslana veleposlaništvom. Pripadniki varnostne službe še iz štirih drugih držav so za Reuters potrdili, da sta bili imeni na brazilskih potnih listih  Josef Pwag in Ijong Tchoi – uporabljeni pri pridobivanju vize še v najmanj dveh zahodnih državah. Ni jasno, ali so bile vize za Josepha in Ijonga dejansko izdane. Potna lista pa bi lahko Severnokorejca uporabljala na potovanju v Brazilijo, na Japonsko in Hong Kong.

Oba brazilska potna lista sta opremljena z žigom brazilskega veleposlaništva v Pragi, ob datumu izdaje pa je zapisan 26. februar 1996. S tehnologijo za prepoznavanje obraza je že potrjeno, da gre za fotografiji Kim Džong-una in njegovega očeta. V obeh potnih listih je navedeno, da sta bila Josef in Ijong rojena v brazilskem Sao Paulu.

Reuters je zaenkrat uspel pridobiti le fotokopiji obeh potnih listih, zato še ne morejo z gotovostjo trditi, ali sta bili listini v teh letih kakorkoli spremenjeni.