Zavržen obtožni predlog

Sodišče v primeru "Kanglerjeve slike" okaralo delo tožilstva

R.T./STA
28. 2. 2018, 10.02
Posodobljeno: 28. 2. 2018, 10.19
Deli članek:

V nizu padlih tožilskih očitkov zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja se je zamajala tudi afera, v osrčju katere je bila slika Mersada Berberja. Mariborsko okrajno sodišče je namreč zavrglo obtožni predlog zoper Kanglerja v aferi Tržnica, kjer naj bi ta slika služila kot podkupnina.

M24
Kangler je na twitterju zapisal, da resnica prihaja na dan.

Berberjevo olje na platnu je za 12.803 evrov kupilo zdaj že propadlo podjetje Konstruktor VGR, ki je gradilo osrednjo mariborsko tržnico. Kriminalisti pa so sliko, ki so jo maja 2011 zasegli v hišni preiskavi na Kanglerjevi posesti v Zimici, prepoznali kot podkupnino Kanglerju v zameno za to, da je spomladi 2010 kot župan na izredni seji mestnega sveta vložil proračunski amandma, s katerim je omogočil, da je občinsko podjetje Tržnica Maribor najelo finančni lizing v višini 12 milijonov evrov. Najelo ga je pri družbi Hypo Leasing, ki je poprej od Konstruktorja pridobilo stavbno pravico na parcelah novozgrajene tržnice in je nato - po prepričanju policije - pričelo zaračunavati bistveno višjo najemnino, piše Večer.

Poleg Kanglerja so kriminalisti ovadili še nekdanjega direktorja in solastnika Konstruktorja Marjana Pinterja, lastnika podjetja Agroruše Veselina Djurovića in direktorja Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirja Grmeka. Po njihovem prepričanju je Pinter ta, ki je podkupil Kanglerja, Djurović pa je med ovadenimi pristal zato, ker naj bi bil Konstruktorjevo darilo Kanglerju menda izročil on.

Tožilstvo je januarja 2015 vložilo obtožnico zoper vse štiri. Pinterja in Djurovića je obremenilo dajanja podkupnine, Kanglerja jemanja podkupnine, Grmeka pa zlorabe uradnega položaja ali pravic v zvezi z dodelitvijo stavbne pravice na parcelah, namenjenih tržnici, kar se je odvilo že avgusta 2008. Vendar je obtožnica postala pravnomočna samo zoper Grmeka, a se sojenje zanj še ni začelo.

"Iz opisa dejanja ne izhaja, kdaj in kje naj bi obdolženi prejel sliko, čeprav so bili opravljeni tudi številni prisluhi," je po poročanju Večera zapisal sodnik v utemeljitvi zavrženja obtožnega predloga zoper Kanglerja. Tožilstvo je napovedalo, da se bo zoper sklep okrajnega sodišča pritožilo.

Je pa sodišče v tem primeru okrcalo delo tožilstva. Sodnik je zapisal, da bi "moral okrožni državni tožilec ravnati po načelu zakonitosti in tudi v skladu s svojo strategijo kazenskega pregona, katero je zapisal Generalni državni tožilec, kjer je med drugim tudi zapisano, da državni tožilec mora skrbno proučiti ali so zbrani dokazi zadostni za morebitno obsodbo obdolženca in šele takrat vložiti obtožbo in te svoje odgovornosti ne more prevaliti na sodišče".