ob obletnici islamske revolucije

Rohani pozval k enotnosti

J.P./STA
11. 2. 2018, 11.41
Posodobljeno: 11. 2. 2018, 11.42
Deli članek:

Iranski predsednik Hasan Rohani je v današnjem nagovoru v Teheranu na praznovanju 39. obletnice islamske revolucije, kjer se je zbrala množica ljudi, pozval k enotnosti. Konservativce pa je pozval, naj reformističnim kandidatom ne preprečujejo sodelovanja na volitvah.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani

"Vse strani naprošam, da naj bo 40. leto po revoluciji leto enotnosti. Konservativce, reformiste, vse stranke in vse ostale prosim, naj stopijo skupaj in ostanejo enotni," je dejal Rohani.

Konservativce je pozval, naj reformistom ne preprečujejo sodelovanja na prihodnjih volitvah. S konservativne strani je bil Rohani v preteklosti sicer tarča ostrih kritik zaradi svojih prizadevanj za obnovitev odnosov z Zahodom in razširitev državljanskih svoboščin.

Pozval je tudi k večjemu zaupanju v ljudi. "Ljudem vseh prepričanj moramo dovoliti sodelovati na volitvah," je poudaril. Dodal je, da so v minulih 39 letih napredovali na mnogih področjih, nekaterih pomanjkljivosti pa jim kljub temu ni uspelo odpraviti. "Pri odločanju se morda soočamo z nekaj zaostanki. Morda z našim ljudstvom nismo govorili dovolj transparentno," je ocenil.

Protivladni protesti

Senco na praznovanje letošnje obletnice mečejo krvavi protesti, ki so se konec minulega leta po državi začeli zaradi gospodarskih težav, a so se hitro sprevrgli v protivladne proteste. Končali so se v začetku januarja, Varnostni svet ZN pa je zaradi njih na zahtevo ZDA opravil izredno zasedanje.

Iranci se ob obletnici spominjajo 11. februarja 1979, ko je ajatola Homeini deset dni po vrnitvi v domovino po letih izgnanstva razglasil zmago revolucije, na podlagi katere so razglasili Islamsko republiko Iran.