Dežela nasmehov?

Tajska: dežela, kjer za objavo članka z BBC dobiš 15 let zapora

B.K.
3. 2. 2018, 16.02
Posodobljeno: 2. 5. 2019, 15.07
Deli članek:

23-letna Čanoknan Ruamsap, je morala zbežati iz države po tem, ko so jo obtožili razžalitve kraljeve družine, ker je na svojem facebook profilu delila članek britanske televizije BBC, ki bi naj po trditvah policije žalil dobro ime tajskega kralja Mahe Vadžiralongkorna. Če se vrne v državo, ji grozi do 15 let zapora.

Chanoknan Ruamsap

Čanoknan Ruamsap je članek delila decembra 2016, ob istem času, ko je isti članek delil njen prijatelj Džatupat ‘Pai’  Boonpattararaksa. A medtem, ko so Paia nemudoma aretirali in obsodili na 5 let zaporne kazni, je zmeda na policijski postaji 23-letni aktivistki dala lažno upanje, da so njeno ‘kršitev’ spregledali.

Ta up se je razbil 16. januarja letos, ko so jo pozvali na policijsko postajo, dva dni kasneje pa proti njej vložili obtožnico zaradi razžalitve kraljeve družine.

Jatupat 'Pai' Boonpattararaksa

Čanonkan ni želela zaradi takšne neumnosti v zaporu preživeti vse svoje mladosti, zato je v pol ure sprejela odločitev in zbežala iz države.

“Prvi dan, ko sem prispela sem, sem le jokala, saj nisem videla izhoda. Bila sem zmedena in vse se mi je zdelo neverjetno. Nisem se znala spopasti s tem. Nenehno sem se spraševala, ali sem sprejela pravo odločitev, a poti nazaj ni bilo,” je z neznane lokacije zapisala na svojem facebook profilu. “Imela sem manj kot 30 minut, da sprejmem odločitev. Bilo je težko, ker sem vedela, da se ne bom vrnila. Poslovila sem se od mame in očeta, bila sta šokirana, a sta me podprla. Nihče ni želel, da bi bila več let v zaporu zgolj zato, ker sem delila novico z BBCja,” je še dodala.

Chanoknan Ruamsap

Tajski že skoraj 4 leta vlada vojaška hunta, ki je oblast prevzela v državnem udaru maja 2014.