Pred protesti

VIDEO: Nanj so skočili na ulici: tako je policija aretirala vodjo opozicije

T.L./STA
28. 1. 2018, 13.19
Posodobljeno: 28. 1. 2018, 13.40
Deli članek:

Zjutraj je v prostore, kjer ima glavno pisarno Navalni, vdrla policija in si pri tem pomagala tudi z žago. Policija je Navalnega pridržala, ko je bil na poti na zborovanje v Moskvi.

Reuters
Aleksej Navalni ob pridržanju.

Ruska policija je danes v Moskvi vdrla v tamkajšnji sedež glavnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega in prijela več članov njegove ekipe. Kasneje so pridržali tudi Navalnega. Navalni je sicer ravno za danes pozval k demonstracijam po vsej državi. 

Navalni je Ruse pozval, naj se uprejo oblastem in kljub prepovedim in grožnjam z množičnimi aretacijami pridejo na zborovanja. Pozval je tudi k bojkotu predsedniških volitev 18. marca, na katerih ne sme kandidirati zaradi obsodbe na pogojno zaporno kazen.

Danes zjutraj je v prostore, kjer ima glavno pisarno, vdrla policija. Pri tem si je po poročanju AFP pomagala tudi z žago. S tem so želeli prekiniti prenašanje protestov z daljnega vzhoda Rusije, kjer so se že začeli.

Člani ekipe Navalnega so sporočili, da je policija prijela več članov njihove ekipe, prijeli pa so tudi že več njegovih podpornikov v več regijah.

Protesti na vzhodu Rusije in v Sibiriji so se začeli že zjutraj, glavna v Moskvi in Sank Peterburgu pa sta se začela opoldne po srednjeevropskem času.

Policija je Navalnega pridržala, ko je bil na poti na zborovanje v Moskvi. "Pridržali so me. A to nič ne pomeni, pridite na Tversko ulico," je sporočil prek Twitterja.