Besede francoskega predsednika

Dokončni poraz Islamske države februarja

J.P./STA
18. 12. 2017, 10.52
Posodobljeno: 18. 12. 2017, 10.54
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron verjame, da bo skrajna Islamska država (IS) v Siriji dokončno vojaško poražena "nekje med sredino in koncem" februarja, potem ko so v sosednjem Iraku veliko zmago nad IS razglasili pred tednom in pol.

Profimedia
Emmanuel Macron

Sirskega predsednika Bašarja al Asada je Macron v nedeljskem pogovoru za televizijo France 2 označil kot "sovražnika sirskega naroda", a obenem vztrajal, da je dialog z njim in njegovimi predstavniki nujen.

Kljub propadu najnovejšega kroga mirovnih pogovorov o Siriji pod okriljem ZN v Ženevi minuli teden Macron upa, da bo v začetku prihajajočega leta mirovni proces vendarle zaživel.

Kot je dejal, si bo Francija prizadevala za mirovne pogovore, na katerih bi sodelovale vse strani, udeležene v zdaj že šest let trajajoči vojni, vključno z Asadom. Enkrat v začetku naslednjega leta naj bi Francija po njegovih besedah prišla na dan z novimi "pobudami" v tej smeri. Pri tem ni pojasnil, kako oziroma ali sploh naj bi bili ti pogovori povezani s sedanjimi pod okriljem ZN.

Francija velja za vodilno podpornico sirske opozicije, a pod Macronovo taktirko je v mirovnih prizadevanjih zavzela bolj pragmatična stališča in ne vztraja več, da je Asadov odhod predpogoj za mirovna pogajanja.

Asadovo vlado sicer podpirata predvsem Rusija in Iran. Ruski predsednik Vladimir Putin je minuli teden napovedal bistveno zmanjšanje ruskih sil, ki se borijo v Siriji, saj da je njihova misija v veliki meri izpolnjena.