Plezajo

Zazidal je svoje sosede, ki zdaj ne morejo z dvorišča

U.K.
27. 11. 2017, 20.40
Deli članek:

Medsosedski spori v Zadru so pripeljali do tega, da je družina dobesedno odrezana od sveta. Pravzaprav morajo vsakič, ko želijo zapustiti dvorišče, plezati prek zidu, ki ga je postavil sosed.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Nimajo druge izbire, kot da plezajo prek zidu.

Petčlanska družina Mišković iz Zadra se je znašla v nemogočem položaju. Živijo namreč v naselju Crvene kuće, kjer je postavitev hiš takšna, da so morali, da so prišli do javne ceste, prečkati zemljišče sosednje hiše. Merica Mišković je za hrvaške medije povedala, da meje pravzaprav niso natančno določene, tako da nihče ne ve natanko, kje potekajo. »V sosednji hiši je živel srbski državljan; med vojno je bila porušena in želel jo je obnoviti, a do zdaj ni dobil gradbenega dovoljenja. Je pa dal postaviti zid.« Prej so do ceste hodili prek njegove parcele. Prehod je bil sicer tudi na drugi strani, a je tam drugi sosed prav tako z zidom zagradil svoje zemljišče. In tako so ostali ujeti znotraj svojega dvorišča.

Služnostna pravica

Na Hrvaškem imajo podoben zakon o služnostni pravici kot v Sloveniji. Po tem zakonu ima vsaka hiša pravico do dostopa do zgradbe, tudi če cesta ali pot potekata prek ozemlja drugega lastnika. Tako so dejanja sosedov družine Mišković pravzaprav nezakonita in skoraj gotovo bo nekdo moral podreti vsaj del zidu, a razprava o tem, kateri od sosedov bo to moral storiti, se bo verjetno na sodišču kar precej zavlekla.

Težave

Merica Mišković (35) je za hrvaške medije razkrila, da je njihovo življenje prava nočna mora. Predvsem zanjo, saj si je poškodovala nogo in zelo težko spleza prek zidu. »Moramo v službo, v šolo, trgovino ... Ne preostane nam drugega, kot da plezamo prek zidu. In povem vam, to je nevarno že podnevi, kaj šele ponoči. Moji otroci prihajajo domov tudi po osmi uri zvečer in vse skupaj je res zelo nevarno,« je povedala in dodala, da je ranjen tudi njihov ponos: »Saj ni dostojno za človeka, da se kot kakšen lopov plazi na lastno dvorišče.« Poleg tega skorajda nikogar ne morejo povabiti na obisk, saj nikomur ni prav všeč, da se mora plaziti prek zidu.

Merica in njen mož Anto, ki se ukvarja z gradbeništvom, sta zaradi vsega skupaj poklicala policijo, ki je napravila zapisnik, do 30. novembra pa naj bi si prišli razmere ogledat tudi strokovnjaki in poskušali najti nekakšno rešitev. Družina Mišković seveda upa, da se bo to zgodilo čim prej. Povedali so tudi, da so se v hišo preselili šele pred enim letom in da so s sosedi sicer v dobrih odnosih. »Nismo vedeli, da obstajajo kakšni spori glede parcel. Ko smo se vselili, smo imeli normalen dostop do hiše,« je dejala Merica. »Ne razumem tega ... Če bi jaz bila na njihovem mestu, bi gotovo pustila prostega kakšnega pol metra, da bi ljudje lahko normalno hodili mimo,« je dodala.