Izredne razmere

Izbruhnil virus, ki "ubije" kar 90-odstotkov okuženih ljudi

S.R.
6. 11. 2017, 13.40
Posodobljeno: 6. 11. 2017, 15.55
Deli članek:

Na vzhodu Ugande je izbruhnil redek smrtonosen virus, za katerega zaenkrat še ni zdravila, so potrdili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO).

Profimedia
Virus Marburg se lahko na človeka prenese s stikom z okuženim netopirjem.

Virus Marburg, ki povzroča Marburg hemoragično mrzlico, je soroden Eboli, klinični simptomi pa so pri obeh skoraj enaki. Gre za izredno smrtonosno bolezen, za katero ni zdravila, njena smrtnost pa je kar 90-odstotna. Virus spada med najbolj virulentne patogene, s katerimi se lahko okužijo ljudje, prenaša pa se z neposrednim stikom s krvjo, telesnimi tekočinami ter tkivom okuženih ljudi ali živali, zlasti plodojedih netopirjev in primatov.

Zdravstveni delavci so na vzhodu Ugande začeli izvajati kontrolne zdravstvene preglede, potem ko so za to pogubno boleznijo umrle tri osebe. Tako želijo v sodelovanju z lokalno skupnostjo preprečiti morebiten večji izbruh, ki bi lahko imel za to podeželsko regijo naravnost uničujoče posledice. »Sodelovanje lokalne skupnosti je ključno za hitro ukrepanje v izrednih razmerah,« pravi Zabulon Yoti, tehnični koordinator pri SZO.

WHO Uganda
SZO poskuša v sodelovanju z lokalno skupnostjo preprečiti širši izbruh bolezni.

Z virusom se je septembra domnevno prvi okužil lovec, živeč v bližini jame, v kateri so si dom našli netopirji. Zaradi povišane telesne temperature, bruhanja in diareje je pristal v lokalnem zdravstvenem centru, na zdravila proti malariji pa se ni odzival. Ker se je njegovo zdravstveno stanje močno slabšalo, so ga premestili v bližnjo bolnišnico, kjer je kmalu po prihodu umrl. Nedolgo zatem sta umrla tudi njegova starejša sestra in še en član družine.

Nad Afriko so se tako zgrnili novi črni oblaki, saj se Madagaskar v zadnjih mesecih sooča s smrtonosnim izbruhom črne kuge, ki je vzela že 127 življenj.

WHO Uganda
SZO poskuša v sodelovanju z lokalno skupnostjo preprečiti širši izbruh bolezni.