Boj proti podnebnim spremembam

Pariški sporazum podpisala še Nikaragva, pred vrati tako samo še ZDA in Sirija

S.R.
24. 10. 2017, 07.25
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 07.42
Deli članek:

Včeraj je k pariškemu podnebnemu sporazumu pristopila še Nikaragva, tako se sodelovanju v globalnem paktu za boj proti podnebnim spremembam upirata le še ZDA in Sirija.

Profimedia
V poročilu opozarjajo pred drastičnimi posledicami, če cilj ne bo dosežen.

Iz vlade predsednika Daniela Ortege je prišlo jasno sporočilo, da pariški sporazum o podnebnih spremembah iz leta 2015 predstavlja »edini mednarodni instrument, ki omogoča boj proti globalnemu segrevanju in njegovimi posledicami.«

Po tej včerajšnji razglasitvi podpredsednice in soproge predsednika Rosarie Murillo sta na okopih ostali samo še ZDA in Sirija. Ti dve državi vestno zavračata sodelovanje v sporazumu, ki vključuje ukrepe za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in preprečitev dviga temperature na svetu za več kot 2 stopinji Celzija.

Reuters
Podpredsednica in predsednik, žena in mož.

Ameriški predsednik Donald Trump je junija napovedal začetek triletnega procesa za umik iz sporazuma, ki ga je podpisalo 195 držav, pri čemer je kot razlog navedel gospodarske izgube, ki naj bi jih ZDA utrpele, če bodo v tem globalnem paktu sodelovale. Na drugi strani je Ortega prejšnji teden izjavil, da bo Nikaragva sporazum sicer podpisala, vendar ni pojasnil, kdaj se bo to zgodilo. Ta majhna srednjeameriška država je v preteklosti sporazumu nasprotovala, saj ta naj ne bi bil dovolj korenit za boj proti globalnemu segrevanju.